Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska ekonomija u senci politike

    Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda završila je posetu Beogradu bez obraćanja javnosti o stanju u srpskom budžetu. Na osnovu njihovog izveštaja i preporuka koje su dali Vladi doneće se odluka o novom aranžmanu na jesen.

    Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja, u razgovoru za RTS, kaže da je u svetskim finansijskim i investicionim krugovima, kada je Srbija u pitanju, u prvom planu politički aspekt dešavanja, dok je ekonomski manje zastupljen, pošto aranžman nije sklopljen niti se počelo sa pregovrima.

    Pročitajte i >>> Srbija će usvojiti sve dobre preporuke MMF-a

    Kod finansijskih posmatrača i analitičara sklapa se jedna pozitivnija slika o Srbiji, smatra Crnobrnja, navodeći da tome doprinosi i fokusiranje na dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

    Ipak, Crnobrnja kaže da tome ne bi pridavao veći značaj, pošto finansijski analitičari na dnevnom redu imaju zemlje poput Italije i Grčke pa je nerealno da zemlja poput naše izbije u prvi plan.

    Govoreći o tome koliko je odluka da se Srbiji ponudi aranžman politička a koliko ekonomska, Crnobrnja kaže nije siguran da će pregovori o aranžmanu sa MMF-om početi i da će aranžman biti potpisan ali da šansa za to postoji.

    Od jačine političke volje zavisi da li će se u Budžetu uštedeti 30 milijadri dinira, kako je ministar Dinkić bez većih rezova odnosno zamrzavanja plata i penzija, kaže Crnobrnja. Ako se partije vladajuće koalicije slože i pokažu želju i sposobnost da se to uradi, onda može da dođe do toga, smatra Crnobrnja.

    Komentarišući potpisivanje ugovora o poslovno tehničkoj saradnji Rudarsko-metalurškog kombinata "Trepča" i američkog konzorcijuma NGP, Crnobrnja kaže da je čudno da investitor nije prvo proverio gde investira.

    Reakcija ambasade SAD u Prištini, koja je sinoć saopštila da Vlada Srbije nema nadležnost nad Trepčom, Crnobrnju ne čudi. On smatra da će ostati na toma da investitor pokuša sa američkim vlastima da razjasni šta i koliko tu može da uradi.

    Pročitajte i >>> Prepucavanja oko nadležnosti nad Trepčom

    Srbija se ne odriče Kosova ni resursa na Kosovu, pa će se Vlada ponašati u skadu sa tim, zaključuje Mihajlo Crnobrnja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE