Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je Francusku dovelo do recesije?

    Francuska je zvanično ušla u recesiju, što je direktna posledica usporenog privrednog rasta, smanjenja investicija i smanjenog izvoza.

    Prema pisanju "Figaroa", pet najslabijih tačaka francuske ekonomije koja je nedavno zvanično ušla recesiju su potrošnja, investicije, izvoz, visoke marže i kupovna moć.

    Kako ocenjuju analitičari, bez uklanjanja tih nedostataka, francuski predsednik Fransoa Oland nikako neće moći da ispuni obećanje da će do kraja godine smanjiti stopu nezaposlenosti koja trenutno dostiže 10,8 odsto niti da da podsticaj oživljavanju posrnule privrede.

    Tradicionalni motor privrednog rasta, potrošnja, u Francuskoj je u prvom tromesečiju ove godine smanjen za 0,1 odsto, posle prethodne šestomesečne stagnacije. Posledica toga je na primer smanjeni broj Francuza koji odlaze na godišnje odmore.

    Investicije bez kojih nema ekonomskog oporavka su u Francuskoj peto tromesečije za redom opale, i to za 0,8 odsto. To je prema oceni ekonomista Sosijete Ženerala  posledica poštravanja poreske politike uprkos smanjenoj zaradi preduzeća.

    Izvoz je u Francuskoj u poslednjem tromesečiju uspeo da zabeleži jedva primetan rast od 0,2 odsto, prvi put posle dve godine. Inače izvoz je krajem 2012, u drugoj ekonomiji EU opao za 0,7 odsto, a uvoz povećan za 0,1 odsto.

    Marže su povećane u četvrtom kvartalu  2012. dostižući najviši nivo od 1986. od 27,9 odsto. Analitičari Dojč banke objašnjavaju da će firme biti primorane na dalja otpuštanja kako bi uravnotežili rashode i prihode, što nikako ne ide u prilog restruktiranju privrede.

    Kupovna moć Francuza je u poslednjem kvartalu 2012. smanjena za 0,9 odsto, rekord u poslednjih 30 godina. Zbog toga će građani u narednim mesesima biti prunuđeni da više štede tako da će  potrošnja i nadalje padati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE