Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke najviše povlačile kapital iz Slovenije i Hrvatske

    Iako se nisu obistinila strahovanja da će zbog krize doći do velikog povlačenja kapitala iz regiona, najnovije istraživanje pokazuje da je drugi talas povlačenja kapitala stranih banaka iz regiona značajnije pogodio Sloveniju i Mađarsku, ali i Hrvatsku.

    Ako se izuzmu Rusija i Turska, zemlje srednje i jugoistočne Evrope prošle godine su ostale bez kapitala u vrednosti od 1,8 posto BDP-a, dok su Slovenija i Mađarska pogođene znatno više, i njihov gubitak je na nivou od oko 10 posto BDP-a.

    Prema istraživanju "Monitor razduživanja", koje je sprovela druga Bečka inicijativa koju čine MMF, EBRD, EIB, Svetska banka i Evropska komisija, razlog tome je "posebnost ekonomskih situacija dve zemlje". Sledeća u nizu je Hrvatska koja "trpi značajne gubitke", ali istraživanje ipak ukazuje i na mogućnost da statistika Banke za međunarodne obračune (BIS) možda ipak malo preteruje, navodi Jutarnji list.

    Statistika BIS-a pokazuje da je u 2012. godini iz hrvatskih banaka otišao novac u vrednosti većoj od šest posto BDP-a, što znači oko 20 milijardi kuna (2,6 milijardi evra). Međutim, iz Hrvatske narodne banke smatraju da je reč o metodologiji koja ne daje pravu sliku stanja, jer su u poslednjim operacijama strane banke prebacivale loše kredite sa svojih filijala u Hrvatskoj, dok se u statistici BIS-a takve operacije tehnički prikazuju kao smanjenje spoljne pozicije.

    Kada je reč o kreditiranju privatnog sektora, nema baš mnogo nesuglasica da Hrvatska spada među zemlje u kojima je ono najviše smanjeno, prenosi Jutarnji list. Krediti domaćinstvima i preduzećima u prošloj godini su najviše smanjeni u Letoniji, oko 12 posto, u Mađarskoj gotovo devet posto, a u Hrvatskoj su pali za oko sedam posto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE