Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za novi aranžman sa MMF, država mora da sredi javna preduzeća

    Ako želi novi aranžman sa MMF-om, Vlada će morati da uvede red u javna preduzeća, smanji subvencije i pripremi mere kojima će deficit zadržati ispod četiri odsto BDP u ovoj godini.

    Kako tvrdi izvor Blica upućen u dijalog predstavnika države i Fonda, zbog velikih gubitaka koje su u prošloj godini iskazala javna preduzeća, MMF će verovatno insistirati da se, umesto kadrovskih promena, menja način upravljanja koji dovodi do nesavesnog poslovanja. Stoga će misija MMF, koja u Beograd stiže 8. maja, verovatno tražiti smanjenje, a u nekim slučajevima i potpuno ukidanje subvencija i državnih garancija.

    Osim toga, srpski pregovarači će morati da uvere misiju MMF-a da će deficit uspeti da održe ispod četiri odsto BDP u ovoj godini i da započnu pripreme za reformu državne administracije, obrazovanja i zdravstva, koja bi uključila i otpuštanje viška zaposlenih.

    U prva tri meseca republički budžet beleži deficit od 50 milijardi dinara pa ekonomisti procenjuju da bi država do kraja godine trebalo da uštedi oko 20 milijardi dinara u budžetu da bi deficit ostao u planiranim okvirima.

    Reforme se očekuju i u oblasti penzijskog sistema, gde MMF očekuje da se narednih godina dodatno pomeri granica za odlazak u penziju. Od uspeha razgovora sa MMF-om zavisi da li će Srbija povući drugu tranšu od 200 miliona dolara ruskog kredita za budžet, a isti uslov postavlja i Svetska banka za zajam istog iznosa, koji je takođe namenjen za budžet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE