Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska prodaje državne udele u više od 400 kompanija

    Vlada Hrvatske prihvatila je Predlog strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine.

    Prema rečima potpredsednika Vlade Nevena Mimice, strategija obuhvata sve oblike državnog vlasništva i način na koji bi država trebalo da upravlja tim vlasništvom.

    Hrvatska, kaže Mimica, ima veliku vrednost državne imovine koja je prema metodologiji Eurostata procenjena na više od 31 milijarde evra po čemu je peta u Evropi, iza Norveške, Finske, Islanda i Švedske, ali tom imovinom ne upravlja se dobro niti država od nje ima primerene prihode.

    Finska i Švedska ostvaruju između dva i četiri odsto BDP-a prihodima od državne imovine, dok je to u Hrvatskoj 0,7 odsto. Strategija ne predviđa prodaju i privatizaciju prirodnih resursa i trgovačkih društava od strateškog značaja, naglašava Mimica, već se planira prodaja državnih udela u više od 400 kompanija u kojima država ima sitne udele.

    Što se tiče nekretnina, Mimica upozorava da je 40 miliona kvadratnih metara država prenela u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, ali da to nije donelo naročite koristi što se posebno odnosi na brojne preduzetničke zone koje nisu donele planirane rezultate.

    Premijer Zoran Milanović rekao je da je Vladin predlog strategije odgovor onima u Saboru koji kritikuju Vladu da prodaje imovinu, a nema strategiju. Napomenuo je da odluke o privatizacijama nekih preduzeća u državnom vlasništvu nisu stvar strategije.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE