Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS i Gasprom otvaraju vrata mladim talentima

    Naftna industrija Srbije (NIS) želi da obezbedi poslove za najtalentovanije mlade kadrove, a veliku pažnju poklanja i obuci zaposlenih, izjavio je zamenik generalnog direktora te kompanije Dmitrij Fomenko.

    "Zahvaljujući saradnji sa Centrom za mlade talente, imamo pristup bazi najboljih studenata u Srbiji. Želimo da u NIS dolaze najtalentovaniji, otvaramo im vrata Gasprom njefta i Gasproma," poručio je Fomenko u intervjuu za bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

    Puno se troši na one koji će tek doći u kompaniju, rekao je. Popularnost tehničkih smerova u Srbiji je mala, obrazuje se puno ekonomista, pravnika, hotelijera, a NIS-u su potrebni inženjeri, rekao je on i dodao da u Srbiji nedostaje dobrih geologa, a NIS je spreman da  zaposli još više njih.

    Fomenko je naveo da je NIS sponzor olimpijada za matematiku, fiziku i ruski jezik, jer nastoji da usmeri dobre đake na Rudarsko-geološki, Matematički, Mašinski, Elektrotehnički fakultet i da im poruči da će za dobre studente uvek biti posla u NIS-u, što otvara vrata za rad u regionu, inostranstvu i dalje napredovanje

    Po njegovoj oceni,  programi Rudarsko-geološkog fakulteta su dobri, ali uopšteni, a NIS-u su potrebna specijalistička znanja.

    "Zato razgovaramo sa državom, Univerzitetom, fakultetom, da uvedemo nekoliko programa koji se predaju na Univerzitetu Gupkin, koji je naftni univerzitet u Moskvi. Nadamo se da će od jeseni početi obuka po ovim programima. Namera je da kroz saradnju sa univerzitetima dolazimo do obučenih kadrova koji će odmah početi da doprinose preduzeću," objasnio je Fomenko.

    Da bi NIS bio na svetskom nivou i koristio moderne tehnologije mora, kako je rekao, da privuče nove ljude ili da obuči postojeće, u šta se puno ulaže.

    Fokusirani smo na mlade ljude koji dolaze u NIS, na saradnju sa univerzitetima, ulažemo puno u njihovo dovođenje, ali ne zanemarujemo ni obrazovanje postojećih kadrova, naglasio je on i dodao da je samo u prošloj godini kroz proces obuke prošlo oko 1.300 zaposlenih u NIS-u.

    "Ukoliko inženjer, osim tehničkog, ima i menadžersko znanje i iskustvo, to je prava stvar. Tu spadaju kondicione navike, lideršip, organizacione sposobnosti… Menadžersko znanje se traži na višim pozicijama u NIS-u," naveo je Fomenko.

    On je najavio da je NIS započeo i veliki projekat obrazovanja u oblasti istraživanja i proizvodnje, jer su te delatnosti motor razvoja kompanije.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE