Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako privrednici refundiraju troškove analize hrane?

    Zakon o bezbednosti hrane propisuje da država refundira troškove analiza i superanaliza hrane, ukoliko su uzorci ispravni. U praksi, tvrde privrednici, povraćaj novca niko ne traži.

    Od Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, Novosti saznaju da je od 2009. godine do danas podnet samo jedan takav zahtev, a i on je – odbijen.

    U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj NALED, smatraju da su uvoznici hrane i sirovina u prehrambenoj industriji tako suočeni sa skrivenim parafiskalnim nametom na granici.

    „Iako se država obavezala da će im refundirati troškove analize hrane ukoliko je ona ispravna, to se u praksi ne dešava jer do sada nijedna kompanija nije podnela zahtev za povraćaj,“ kažu u NALED. „Prema žalbama koje su nam stigle od kompanija iz ovog sektora, razlog nije to što proizvođači i uvoznici hrane vole državu i ne žele da „oštete“ budžet, već to što dobijaju preporuke da ne traže povraćaj kako ne bi dospeli na „crnu listu“ inspekcija.“

    U Uniji poslodavaca, međutim, objašnjavaju da se sa istom situacijom susreću i trgovci. Oni izmiruju troškove analize uzoraka namirnica, ali i briseva sa radnih površina. I njima bi, ukoliko su uzorci ispravni, država trebalo da nadoknadi trošak.

    „U realnosti, međutim, kada dođe do tog trenutka, firme nemaju kome da se obrate,“ objašnjava Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.“ Ne postoji nadležna institucija kojoj bi se prosledila faktura. Nadležni za kontrolu pošalju firmi uvernje da su uzorci ispravni, ali nisu oni ti koji mogu da vrate novac. Verovatno bi trebalo da postoji poseban račun u budžetu na koji bi se uplaćivalo i sa kog bi se refuindirao novac.“

    U Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za zaštitu bilja, objašnjavaju da su troškovi laboratorijskih analiza uzoraka uzetih tokom službenih kontrola definisani kao naknada. Njihov iznos je propisan Odlukom o visini naknade za laboratorijske analize uzoraka hrane i hrane za životinje biljnog porekla, koju je donela Vlada Republike Srbije.

    „Novčani iznos koji se uplaćuje prilikom podnošenja zahteva za laboratorijske analize uzoraka pri uvozu prihod je budžeta Republike Srbije,“ kažu u Upravi za zaštitu bilja. „Odluka se primenjuje od 2009. godine i u predhodnom periodu postojao je samo jedan zahtev za isplatu sredstva naplaćenih po osnovu navedene odluke. I taj zahtev je odbijen.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE