Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi plan regionalnog razvoja do kraja godine u parlamentu

    Nacionalni plan regionalnog razvoja od 2014. do 2020. godine trebalo bi do kraja godine da se nađe u parlamentu Srbije, najavila je danas ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović.

    Plan će se zasnivati na potpuno drugačijem konceptu regionalne politike u odnosu na dosadašnji – ne na konceptu razvojne pomoći, već na unapređenju potencijala samih regiona, rekla je ona na otvaranju konferencije "Integracija sektorskih politika – doprinos regionalnom razvoju".

    Taj novi koncept, dodala je, usmeren je na rešavanje dva ključna problema Srbije, a to su nezaposlenost i ogromne regionalne razlike koje sada postoje koji moraju da se rešavaju kroz sveobuhvatno partnerstvo svih ministarstava u Vladi Srbije i institucija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

    Kalanović je ukazala da je taj novi koncept usaglašen sa principima EU, koja je regionalni razvoj do 2020. godine stavila u prvi plan. Ona je navela da nov koncept regionalne politike ima četiri segmenata – strategiju usmerenu ka regionima, potom, utvrđivanje prioriteta, a to su, kako je rekla – ljudi, mesta, realna ekonomija i institucije.

    Kao poslednja dve segmenta, Kalanović je navela integrisani sektorski pristup i finansiranje projekata regionalnog razvoja imajući u vidu da se od 2014. koriste nova sredstva iz IPA fondova.

    Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da je Srbiji neophodna nova politika regionalnog razvoja kako bi se unapredila ekonomija ruralnih sredina, ali i zbog toga što će to doprineti procesu evrointegracija zemlje.

    "Nadamo se otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom i svi željno očekujemo rezultate koje će vaša zemlja na tom putu da ostvari", istakao je Dežer.

    U tom kontekstu, Dežer je rekao da Srbija ima Beograd kao "razvojni centar" dok je u drugim, ruralnim delovima zemlje "on daleko manji".

    "Iz perspektive EU veoma nam je važno da vidimo u kom pravcu Srbija želi da se kreće kada je reč o investiranju u regione, kako bi i EU znala gde da usmeri novac u zemlji", dodao je on.

    Dežer je naveo da je Unija, u dogovoru sa resornim ministarstvom, dogovorila finansijsku pomoć od 1,8 miliona evra za projekte u ovoj oblasti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE