Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi talas dužničke krize preti i Srbiji

    Svetu preti novi talas dužničke krize, a među ugroženim zemljama je i Srbija, ocenjuje se u najnovijoj analizi Renaissance Capital, zasnovanoj na podacima MMF-a i prognozi Evropske komisije.

    Vodeći ekonomista Renaissance Capital Charles Robertson tvrdi, nakon što je proučio svežu ocenu stanja zdravlja globalne privrede koju su ove sedmice dali eksperti MMF-a, da sada najveće dužničke probleme imaju tri članice grupe sedam najrazvijenijih zapadnih država – Japan, SAD i Velika Britanija, ali i Španija i Irska.

    Budžetski deficiti u SAD i Velikoj Britaniji su još od početka globalne finansijske krize 2008. godine ogromni, a američki državni dug je veći od sto odsto vrednosti BDP-a.

    U Japanu je ove godine državni dug uvećan na rekordan nivo i premašuje 200 odsto vrednosti ostvarenog BDP-a.

    U grupi problematičnih zemalja, kada je reč o previsokom državnom dugu, do minule godine su se među brzo rastućim i manje razvijenim zemljama nalazile samo Indija i Egipat, ali tom dvojcu se lane priključila i Srbija, a na putu je da to učini i Gana, navodi Robertson.

    Zanimljivo je da se u analizi Renaissance-a ne spominju ogromni dužnički problemi Grčke, dok se upozorava i na dramatičan rast dugova Brazila i Mađarske koja već godinama važi za "jako prezaduženu zemlju".

    Stručnjaci Renaissance su napravili, na osnovu podataka MMF-a i Evrokomsije, grafički prikaz nivoa državnih dugova i budžetskih deficita i po oba pokazatelja položaj Srbije je vrlo problematičan.

    Među zemljama koje su sada "daleko od dužničke krize", pošto imaju budžetski suficit ili vrlo nizak deficit i jako nizak nivo državnog duga, Robertson ubraja Rusiju, Kazahstan, Indoneziju, Nigeriju i Filipine.

    U grupu dužnički "bezbednih" zemalja mogu se priključiti, prema oceni Robertsona, Kina, Tajland i Libija, jer njihov dug ne premašuje 60 odsto vrednosti BDP-a.

    Iako su dugovi Južne Afrike, Poljske, Češke, Hrvatrske, Ukrajine, Meksika i Malezije u "dozvoljenoj" granici od 40 do 60 odsto, njihov položaj postaje problematičan zbog sve slabijih budžetskih pokazatelja i opadajućeg privrednog rasta, navodi se u istoj analizi i zaključuje da je sada problem državnih dugova više izražen u zemljama evrozone, nego u državama jugoistočne Evrope.

     

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE