Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke

    Usporavanja rasta i potencijalne posledice globalne poplave likvidnosti, centralne su teme prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Grupe 20.

    Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 – najrazvijenijih zemalja u svetu i privreda u naglom usponu "zaduženi" su za centralnu diskusiju zasedanja. i nadovezaće se na teme "otvorene" pre vašingtonskog skupa, poput prekomernih mera štednje, nedovoljnog podsticanja tražnje, velikog suverenog duga.

    MMF je u svom ovonedeljnom izveštaju "Perspektive globalne ekonomije" ukazao na izvesna poboljšanja, ali je ponovo izrazio duboku zabrinutost, naročito u pogledu nastavka recesije u evrozoni.

    "Globalne perspektive su se ponovo poboljšale, ali će put ka oporavku naprednih ekonomija ostati trnovit", navodi se u izveštaju MMF-a.

    Sjedinjenje Američke Države predstavile su svoju agendu zasedanja, pozivajući na to da se izbegne da zemlje koje ispumpavaju likvidnost radi promovisanja rasta potonu u konkurentsku devalvaciju. Istovremeno SAD pozivaju zemlje da pokrenu rast putem podsticanja domaće tražnje, čak iako smanje sopstvenu potrošnju.

    Razvijene zemlje i dalje imaju iste probleme kao i prošle godine. Prvi je taj što zemlje G20 i MMF ne rešavaju svoje probleme, a drugi je što im njihova rešenja, poput štampanja novca, samo dodatno otežavaju upravljanje sopstvenim ekonomijama, zbog kolebljivog kretanja kapitala i apresijacije valuta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE