Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko su najbogatiji ministri u francuskoj vladi?

    Najbogatiji ministar u Vladi Francuske je ministar spoljnih poslova, Loren Fabius, čije bogatstvo iznosi više od šest miliona evra, pokazuju imovinske kartice premijera i 37 ministara, objavljene u ponedeljak.

    Fabius poseduje stan u Parizu vredan 2,7 miliona evra, dve vikendice i brojnu pokretnu imovinu.

    Francuski premijer Žan Mark Oro "težak" je 1,5 miliona evra. On ima rezidenciju u Nantu vrednu 650.000 evra, drugu kuću u Bretanji od 450.000 evra, kao i razna životna osiguranja za sebe i svoju suprugu. Nije zaboravio prijaviti ni svoj Volkswagenov Kombi iz 1988, koji je procenjen na svega 1.000 evra.

    Kartice određenih ministara frapiraju preciznošću. Tako je ministrka pravosuđa Kristen Tobira procenila koliko vrede njena tri bicikla. Jedan je, naprimer, nabavila 1996. godine i on vredi 200 evra.

    Kuriozitet je što to sve ministri imaju u svojim stanovima. Naime, ministrka malog i srednjeg preduzetništva, Flevr Pelerin, prijavila je 70.000 evra vredan nameštaj, za njen stan koji vredi 440.000 evra.

    Ironično, najslabije imovinsko stanje, u odnosu na  kolege iz Vlade, ima ministar finansija Pjer Moscovici sa 268.000 evra.

    Ovaj potez Vlade pokrenuo je diskusije širom Francuske, gde se o ličnim finansijama veoma retko govori, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, gde političari redovno objavljuju podatke o povraćaju poreza.

    Poslanici stranaka i levog i desnog centra osudili su potez, zbog čega Vlada očekuje da će biti žestoke borbe 24. aprila, kada će u Parlamentu biti iznesen Nacrt zakona kojim se objavljivanje podataka o imovini proširuje i na članove Parlamenta.

    Prema očekivanjima predsednika Fransoa Olanda, objavljivanjem imovinske liste ministara biće vraćeno poverenje javnosti u Vladu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE