Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici napravili prvi veštački bubreg

    Američki naučnici objavili su da su prvi put u laboratoriji napravili veštački bubreg, da su ga uspešno presadili na životinjama i da je počeo da proizvodi urin.

    Slične tehnike stvaranja jednostavnih veštačkih delova tela već se koriste na pacijentima. Bubreg je, međutim, dosad prvi od najkoplikovanijih organa koji su naučnici uspeli da naprave u labratorijskim uslovima.

    U studiji, objavljenoj u časopisu "Nature Medicine", ističe se da veštački bubrezi nisu tako efikasni kao prirodni, ali istraživači regenerativne medicine veruju da ovo područje ima ogroman potencijal. Bubrezi filtriraju krv kako bi iz nje uklonili otpadne materije i višak vode. To su i najtraženiji organi za presađivanje, sa dugim listama čekanja.

    U ovoj tehnici, naučnici koriste stari bubreg koji očiste od svih starih ćelija kako bi dobili kalup sličan saću košnice. Potom se bubreg rekonstruiše ćelijama uzetih od pacijenta.

    Ova tehnika imala bi dve značajne prednosti nad aktuelnim vidom presađivanja bubrega. Naime, tkivo bi odgovaralo pacijentu koji više ne bi morao da ceo život pije lekove za potiskivanje imunog sistema radi sprečavanja odbacivanje presadnjenog organa. Time bi se, ujedno, znatno povećao broj organa dostupnih za transplantaciju. Većina organa u ponudi biva odbačeno, ali bi se oni mogli iskoristiti kao osnov za stvaranje novih.

    Kako prenosi BBC, ovi veštački bubrezi su delo istraživača Generalne bolnice Masačusetsa (MGH).

    Naučnici su iz pacova izvadili bubreg i s njega "isprali" sve stare ćelije. Dobili su mrežu proteina, svojevrstan kalup koji oblikom nalikuje bubregu i sadrži mrežu krvnih sudova i drenažnih cevčica. Potom su ubrizgane nove ćelije koje su se vezale za kalup, te je na taj način bubreg rekonstruisan.

    Laboratorijska testiranja su pokazala da je u poređenju sa prirodnim, veštački bubreg u stanju da proizvodi 23 odsto urina. Nakon presađivanja pacovima, proizvodnja urina pala je na svega pet odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE