Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako je najbogatiji Brazilac za godinu dana izgubio 25 mlrd dolara

    Eike Batista, do nedavno sedmi najbogatiji čovek sveta izgubio je 25 milijardi dolara za samo godinu dana.

    Interesovanje za zlato, dijamante i energetiku nasledio je od oca koji je bio ministar energetike Brazila. Od ranih osamdesetih prošlog veka ušao je u posao trgovine zlatom i dijamantima, a sa 23 je osnovao firmu koja je za godinu ipo zaradila 6 miliona dolara, sa 24 godine kupio je i prvi rudnik zlata. Danas je vlasnik konglamerata EBX Group koja uključuje pet kompanija – OGX druga naftna kompanija u Brazilu, MPX (električna energija), MMX (rude), LLX (logistika) i OSX (ofšore servisi i oprema).

    Početkom 2012. Njegovo bogatstvo procenjeno je na 30 milijardi dolara. Danas, samo godinu kasnije, Batista je težak 9 milijardi, ispao je sa Bloomberg liste prvih 100 milijardera, a u svojoj zemlji tek je četvrti najbogatiji čovek.

    Priče o dvostrukim, petostrukim, čak i desetostrukim profitom u odnosu na početne investicije mogu lako da navedu investitore da zaborave koliko ulaganja u nove naftne bušotine mogu da budu rizične. Priča iz Brazila ukazuje da i najuspešniji investitori mogu da se zanesu procenama.

    Bazirano na studijama geologa koje je unajmio iz Petrobrasa, brazilske državne naftne kompanije, Batista je predvideo da će njegova naftna kompanija OGX ispumpavati 50,000 barela nafte dnevno do kraja 2012, dižući se na 730.000 barela dnevno do 2015. Rekao je da je to samo jedan od izvorišta bogatstva vrednog 1,5 milijardi dolara koje će proizvesti vrtoglavo visoke profite.

    Kada je OGX počeo sa eksploatacijom nafte , Batista se hvalio na Twitteru da je dvogodišnji interval između otkrića i produkcije svetski rekord. Međutim izvori nafte bili su daleko siromašniji nego što se nadao i kompanija sada proizvodi manje nego 17.000 barela nafte dnevno.

    Tržište je reagovalo i to najvećim padom vrednosti akcija na berzi Sao Paola – vrednost akcija OGX bila je prepolovljena i za samo dva dana izgubljeno je 7,9 milijardi dolara.

    Nešto trezveniji menadžment tim u procene bi uvrstio i mogući neuspeh, što bi značilo i skromnije proizvodne ciljeve. Do jakog skoka vrednosti akcija OGX došlo je još u januaru 2012. kada kompanija još uvek nije izvukla ni jednu kap nafte. Da prvobitni plan nije bio toliko optimističan ni akcije OGX ne bi skočile, ali bi kompanija bar ispunila ili čak i nadmašila procene eksploatacije nove bušotine što bi investitorima dalo sigurnost.

    Kompanija je izgubila poverenje investitora. Analitičari Bank of America kažu da je proizvodnja manja od očekivane dovela u pitanje poverenje u sve planove kompanije.

    San donedavno najbogatijeg Brazilca da postane i najbogatiji čovek sveta ostao je nedosanjan. Batistina vizija koja se do pre godinu dana činila ostvarivom – integrisano carstvo kompanija, transport nafte i ruda u Kinu i to iz luke koju je gradio nedaleko od Rio de Žaneira, rasplinula se.

    Danas, luka koja je trebalo da bude treća po veličini u svetu, još uvek je u izgradnji i samo je jedan od mnogobrojnih projekata koji nisu dovršeni i koji nisu ispunili proizvodni cilj. Zajedno sa padom cene nafte od 34 odsto od 2008. godine loša procena ekslopatacionih mogućnosti novih bušotina koštala je Batistu oko 25 milijardi dolara.

    Batista je harizmatičan čovek, sam predsednik Brazila okarakterisao ga je kao ’posebnu vrstu preduzetnika koji dolazi sa izuzetno ambicioznim snovima koje nastoji i da ispuni’. Ipak, neki od vlasnika akcija Batistinih kompanija kažu da su ljudi praktično ulagali novac u prezentacije.

    Činjenica je da su lako dostupna nalazišta nafte već iskorišćena. Kako bi se zadvoljile svetske energetske potrebe neophodno je preći na eksploataciju nafte i gasa koji su zarobljeni u rezervoarima kilometrima ispod zemlje i površine mora. Za investitore, trik je u pronalaženju kompanija koje to rade dosledno i profitabilno, ali ovo zahteva izuzetnu pažnju prilikom svakog potencijalnog ulaganja. U suprotnom, postoji rizik da se priča iz Brazila ponovi.

    Foto: twitter.com/eikebatista

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE