Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekonomske diplomate moraju da imaju konkretne zadatke

    Ekonomske diplomate treba da imaju konkretne zadatke u korist srpske privrede i moraju da pobezuju srpska preduzeća sa velikim kompanijama iz drugih zemalja, rečeno je na sednici skupštinskog odbora za privredu.

    Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Dragovan Milićević ponovio je da će biti povučene one diplomate koji nisu dobro radili svoj posao.  Predstavnici domaćih kompanija takođe moraju da se više uključe u delegacije koje predvode ministri kada su u poseti inostranstvu, rekao je Milićević.

    Sve to je potrebno da bi Srbija više izvozila domaće proizvode, jer je naša zemlja sada jedna od najzatvorenijih država po izvozu roba i usluga, što mora de se promeni da bi srpska privreda opstala i razvijala se, naglasio je Milićević i dodao da je najvažnije na razne načine podržati izvoz, jer naša privreda ne može da preživi, ako bude radila samo za domaće trižište.
    On je naveo da je godišnja vrednost srpskog izvoza oko 16 milijardi evra i naveo da na primer Češka, samo od izvoza automobila, ostvaruje godišnji prihod od oko 26 milijardi evra. Milićević je ukazao da je jedna od najvažnijih stvari i suzbijanje sive ekonomije u zemlji.

    Na odboru je rečeno i da ekonomske diplomate ne treba da obavljaju deo posla za koji su zaduženi srpski ambasadori u inostranstvu, niti da se preklapaju sa poslovima koje vrši srpsko Ministarstvo spoljnih poslova. Na skupu je istaknuto da uvoznički trgovački lobi u Srbiji ostvaruje velike profite i marže od 100 ili 300 odsto.

    Na odboru je rečeno da sve više privatnih firmi traži pomoć države i da će možda doći i do reprivatizacije nekih od njih. Pojedini članovi odbora su takođe ocenili da je Agencija za privatizaciju najodgovornija za 90 odsto slučajeva neuspešnih privatizacije i da državni kapital u preduzećima mora bolje da se kontroliše.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE