Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako su ruski oligarsi uopšte došli do bogatstva?

    Ruski oligarsi postali su glavne teme poslednjih dana zahvaljujući bankarskoj krizi na Kipru, ali i smrti jednog od najpoznatijih – Borisa Berezovskog.

    Njegova smrt pokrenuće mnoga pitanja upućena Kremlju, bivšem partneru pokojnog oligarha Romanu Abramoviču, kao i mnogim drugim moćnim pojedincima ruske elite. A kako su ruski oligarsi uopšte došli do bogatstva?

    Oligarsi su proizvod privatizacije državnih preduzeća nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ruska ekonomija se našla u rasulu, a država je u naporu da krene ka kapitalizmu želela da uredi loše upravljanje državnim preduzećima. Pod predsednikom Borisom Jeljcinom pokrenut je plan ’krediti za akcije’ u kom su ruske banke državi pozajmljivale novac u zamenu za privremene udele u kompanijama u državnom vlasništvu. Usled neizvršenja novčanih obaveza udeli u kompanijama pripadali bi bankama. Naravno da država nije ispunila svoje obaveze i da nije bila u mogućnosti da vrati kredite, a oni koji su bili u mogućnosti da iskoriste ovu situaciju, kao što je bio predsednik tadašnje Oneksim banke, ujedno i četvrti najbogatiji čovek Rusije, Vladimir Potanjin, stvorili su neverovatno bogatstvo.

    Kada su krenule aukcije prodaje držvnih preduzeća, stranim investitorima bilo je zabranjeno učešće kada je predmet prodaje bila najvrednija imovina. Onim bankama koje su od Vlade dobile ovlašćenje da raspišu aukciju, obično su završavale i kao pobednici i to po ceni koja je bila samo deo iznad minimalnih uloga. Akcije u nekim od najvećih ruskih naftnih konglomerata prodate su za samo delić njihove realne vrednosti.

    Kada je otpočela akcija ’krediti za akcije’ Berezovski je već bi dobro finansijski obezbeđen. Sa novim partnerom, tada sedmim najbogatijim čovekom u Rusiji, Romanom Abramovičem, krenuli su u preuzimanje državne naftne kompanije Sibneft. Plan je bio da Berezovski iskoristio svoj uticaj i obezbedi da njihova ponuda bude najbolja, dok bi Abramovič vodio kompaniju. Povodom ovog sporazuma nema pisanih dokumenata koji bi potvrdili dogovor. Berezovski je podeno tužbu protiv Abramoviča tražeći odštetu od pet milijardi dolara, tvrdeći da ga je Abramovič zastrašivao kako bi prodao svoje akcije Sibnefta po minimalnoj ceni. Tužbu je izgubio, a neki kažu da je strah od gubitka bogatstva, koje je procenjeno na oko tri milijarde dolara, naveo Berezovskog da izvrši samoubistvo.

    Prema Bloomberg indeksu mijijardera Roman Abramovič vredi oko 13,4 milijardi dolara. Među ruskim oligrasima su i vlasnik košarkaškog kluba Brooklyn Nets Mihail Prohorov čije se bogatstvo procenjuje na oko 13,1 milijardi dolara, dok je najbogatiji ruski oligarh Ališer Usmanov čije bogatsvo se procenjuje na 21,1 milijardu dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE