Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prihodi od poreza na imovinu rasli osam odsto godišnje

    Lokalne samouprave u Srbiji povećale su za 46 odsto u proseku prihode od poreza na imovinu izmedju 2006. I 2011. godine, pokazali su predstavljeni rezultati analize efekata reforme poreza na imovinu.

    Jedan od autora analize Dušan Vasiljević kazao je na konferenciji za novinare da je od početka reforme i decentralizacije poreza na imovinu prosečan godišnji rast prihoda od tog poreza bio osam odsto.

    Prema podacima analize koja je uradjena u saradnji sa Skupštinom gradova i opština Srbije (SKGO), ukupni prihodi o poreza na imovinu 2006. godine iznosili su 6,3 milijarde dinara i činili su 4,8 odsto tekućih prihoda svih lokalnih samouprava.

    Udeo prihoda od poreza na imovinu u ukupnim prihodima lokalnih samouprava povećan je na 7,4 odsto u 2011. godini, kazao je Vasiljević.

    On je kazao da je najveći realni rast prihoda od poreza na imovinu u posmatranom periodu zabeležen u Beogradu, dok su ostali gradovi imali rast od 21 odsto, a opštine 24 odsto.

    Vasiljević je kazao da je pre reforme i prebacivanja nadležnosti naplate poreza na imovinu na lokalne samouprava više od 50 odsto nepokretnosti bilo van evidencije, a da je poreska osnovica bila više od tri puta potcenjena u poredjenju sa tržišnom vrednošću.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE