Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako ne dobije datum za početak pregovora, Srbija se okreće Istoku?

    Po predviđanju političara i analitičara, sagovornika lista Novosti, ako Savet Evropske unije 28. juna Srbiji ne dodeli datum za početak pregovora o članstvu, jedna od mogućih posledica može biti ekonomska integracija zemlje ka Istoku.

    Igor Mirović (SNS) kaže da će u tom slučaju morati da se pojačaju aktivnosti na tržištima drugih meridijana, kako bi se nadomestila šansa izgubljena u EU. Tu, pojašnjava Mirović, misli na veću otvorenost za ulaganja iz zemalja poput Rusije, Kine, ili i iz arapskog sveta.

    „Datum bi za Srbiju pre svega značio šansu na ekonomskom planu, otvarajući mogućnosti za privlačenje investicija iz EU i to bi građani najpre osetili na kućnim budžetima, a odsustvo ove šanse umanjilo bi mogućnost za oporavak privrede,“ kaže Mirović za Novosti.

    Jovan Teokarević, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da bi se usled ne dobijanja datuma pregovora, evroentuzijazam kod građana dodatno tanjio, a to bi sigurno uticalo da se zemlja "praktično" orijentiše ka drugim delovima sveta, konkretno, ka Istoku.

    „Prvo bi to bilo ekonomski, zatim politički, a bojim se i bezbednosno,“ ocenjuje Teokarević.

    Prema rečima Teokarevića, država sada dobija 200 miliona evra godišnje bespovratne pomoći od EU, a kada bi imala datum za pregovore, to bi bilo maksimum 10 odsto više, odnosno, dodatnih 10 do 20 miliona evra, pa to ne bi bio "fatalan" gubitak u slučaju da članice EU u junu presude negativno. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE