Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je ‘plan B’ za Železaru?

    Još jedan tender za Železaru prošao je neslavno, a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je pokretanje prve visoke peći već za mesec dana.

    Prema rečima ministra država preko Fonda za razvoj daće garanciju kako bi banke mogle da daju sredstva Železari, a prema saznanjima Blica radi se o proizvodnji galvanizovanog i pocinkovanog lima koji bi koristila “Fijatova” fabrika u Kragujevcu.

    Uvođenje nove proizvodne linija koštalo bi između 120 i 140 miliona evra, a ulaganje bi se realizovalo u više meseci. “Železara” trenutno proizvodi samo crni lim, koji je najmanje tražen i najnižeg kvaliteta, dok bi sa novom linijom za proizvodnju galvanizovanog i pocinkovanog lima ta kompanija imala šta da ponudi automobilskoj industriji.

    Rezervni plan za Železaru aktiviran je pošto je poslednjeg dana februara istekao rok ruskom “Ural vagon zavodu”, koji je bio jedini zainteresovan da preda ponudu za tu kompaniju.

    Država je od aprila prošle godine bezuspešno pokušavala da na tenderu pronađe kupca za kompaniju koju je za jedan dolar otkupila od američkog “U.S. Steel-a”. Pošto strateški partner nije pronađen, sindikati predlažu da Vlada garantuje za kredit koji će omogućiti pokretanje proizvodnje.

    – Početkom aprila ističe devet meseci od kako je visoka peć na tihom hodu. To je najduži period na koji je ona do sada bila zaustavljana i ne verujem da je ovde iko spreman na sebe da preuzme rizik da taj rok produži – kaže Saša Čolić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE