Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biće još gasa iz škriljaca iz Evrope

    Poljska naftna i gasna kompanija PGNiG je sa zakašnjenjem završila prvu istražnu horizontalnu bušotinu na obali Baltičkog mora koristeći tehnologiju hidrauličkog frakturisanja. Prvi rezultati biće predstavljeni uskoro.

    Bušenje na lokaciji Lubocino za PGNiG obavlja američka kompanija Halliburton. Objava rezultata se iščekuje s velikim interesovanjem jer bi oni mogli biti ključni za određivanje daljeg postupanja u istraživanju gasa iz škriljaca.

    Procenjuje se da Poljska ima rezerve škriljaca za proizvodnju na nivou 346 – 768 mlrd. m3, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’. Istovremeno, francuski naftni div Total veruje da postoje dobri izgledi za proizvodnju gasa iz škriljaca u Velikoj Britaniji. Kompanija zato želi da uđe u istraživanje gasa iz škriljaca nakon što je britanska vlada u decembru 2012. ukinula zabranu na korišćenje hidrauličkog frakturisanja. Do zabrane je došlo nakon što je nezavisna britanska naftna i gasna kompanija Cuadrilla Resources potvrdila 2011. godine postojanje manjih potresa povezanih s takvom proizvodnjom.

    Isto tako, američki naftni div Chevron planira da izbuši 15 bušotina u Ukrajini da nađe rezerve škriljaca poput onih u SAD-u. Geolozi su uvereni da se škriljci nalaze u području Oleska za koje je Chevron 2012. godine dobio koncesiju i da su slični onima iz kojih se u SAD-u proizvodi gas. Chevron bi proizvedeni gas prodavao na ukrajinskom tržištu, budući da bi tako znatno smanjio troškove transporta gasa. S druge strane, Ukrajina bi bila sigurno tržište, budući da nastoji da smanji zavisnost od uvoza iz Rusije, javlja novinska agencija UPI.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE