Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šuga napala region

    U januaru su na području Mostara registrovane 49 osobe obolele od šuge. Zarazna kožna bolest šuga registrovana je i u Bijelom Polju, nakon što su slučajevi tog oboljenja prethodno zabeleženi u đačkom domu u Baru.

    Prema informacijama iz Opšte bolnice u Bijelom Polju, u tom gradu je od početka godine registrovano 35 slučajeva šuge. Lekari broj obolelih još karakterišu kao sporadične slučajeve.

    Šuga se najčešće javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Oboljenje se, kažu lekari, brzo leči.

    Istovremeno je u Mostaru i Tuzli 68 obolelih od šuge. Takođe, u proteklih mesec dana i u Tuzlanskom kantonu registrovano je 19 obolelih od iste bolesti. Prema rečima epidemiologa iz Tuzle Blaška Topalovića, još je rano govoriti o epidemijskoj pojavi, s obzirom da Tuzlanski kanton obuhvata 13 opština.

    „Bolest se najčešće registruje u starosnoj grupi od 15 do 24 godine i u predškolskom uzrastu, znači kod dece do šest godina“, rekao je Topalović.

    Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Edin Alajbegović rekao je za sarajevsko Oslobođenje da nema razloga za bilo kakvu paniku zbog pojave ove bolesti. On je kazao da se već nekoliko godina beleže slučajevi pojave šuge u HNK-u i da nije reč o epidemiji.

    „Niko ne krije da postoji određen broj pacijenata na području HNK-a koji su oboleli od šuge. To traje već nekoliko godina. Ne radi se o značajnim brojkama, ali je od ukupnoga broja obolelih od te kožne bolesti u Federaciji BiH, polovina u HNK-u“, rekao je Alajbegović.

    Inače, šuga ili skabies, naveo je, kožno je oboljenje koje izaziva jedan parazit, a prenosi se dugotrajnim direktnim kontaktom s obolelom osobom.

    Najčešći simptomi bolesti su svrab i osip po koži. Svrab je intenzivniji noću, dok se danju smanjuje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE