Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Afera meso ne zaobilazi ni Austriju

    Skandal oko konjskog mesa u gotovim jelima zahvatio je i Austriju. Agencija za zdravlje i bezbednost hrane (AGES) u proizvodu „Tortelini sa goveđim mesom“ pronašla je konjsko meso.

    U proizvodu iz Nemače, koji se prodaje u diskontima „Lidl“ pronađeno je konjsko meso, koje nije navedeno u sastavu proizvoda nalepljenom na pakovanju. “Lidl“ je započeo akciju povraćaja ovih proizvoda.

    „Neispravno deklarisana roba mora biti uklonjena iz prodaje“, istakao je portparol Ministarstva zdravlja Austrije Fabian Fusajs.

    Skandal u vezi konjskog mesa u gotovim jelima širom Evrope izazvala je firma „Spangero“ iz Francuske, koja je, kako je priznala, u proteklih šest meseci za svoje proizvode koristila 750 tona konjskog mesa iz Rumunije.

    Inače, konjsko meso iz Rumunije je daleko jeftinije od goveđeg mesa, pa se proizvođač odlučio na njegovo korišćenje.

    Nakon što je skandal otkriven u više zemalja EU, države članice su započele razmatranje uvođenja genetskog testa za goveđe meso, kako bi se utvrdilo da li se u proizvodima umesto govedine koristi konjsko meso.

    Takođe treba da se analizira da li u korišćenom konjskom mesu postoje tragovi medikamenta „fenilbutazon“, sredstva koje se koristi protiv upala ili za doping kod takmičarskih konja. Takvo meso, po oceni pojedinih stručnjaka, može da bude izuzetno opasno po ljude.

    Ministarstvo zdravlja Austrije pokrenulo je dalju akciju testiranja proizvoda, i očekuje da će pronaći dalje neispravno deklarisanu robu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE