Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strožija zakonska regulativa evropskog bankarstva

    Reputacija Londona i drugih vodećih evropskih finansijskih centara je letos ozbiljno uzdrmana, a nekoliko britanskih banaka našlo se pod istragom zbog manipulacija u vezi sa visinom međubankarske kamatne stope, libora. Zemlje Evropske unije dovijaju se kako da u nacionalne bankarske sisteme uvedu red.

    Nemačka, Francuska i Velika Britanija odlučile su da svoje bankarske sektore podvrgnu novoj zakonskoj regulativi, koja bi ekonomiju i poreske obveznike trebalo da zaštiti od neodgovornog bankarskog poslovanja.

    Manipulisanje kamatnim stopama, isplaćivanje enormnih bonusa, kršenje zakona o zabrani pranja novca. Otkako je 2008. godine finansijska kriza potresla svet, bankarski sektor potresa skandal za skandalom.

    >>>Najveći bankarski skandali koji su obeležili godinu

    Banke su, čini se, odrešenih ruku radile šta su htele. Prošlog leta, zbog skandala sa nameštanjem libora, britanska banka Barclay’s kažnjena je sa 290 miliona funti.

    Nik Bikroft iz Banke SAKSO kaže da bankari koriste prednost sigurnosne mreže. „Mogu da se kockaju kako žele i preduzimaju rizike koji im, u slučaju dobrog ishoda, donose bogatstvo u bonusima, ili u slučaju da krene loše, traže pomoć vlade“, rekao je Bikroft.

    Tako je London za spas banaka, a iz kase poreskih obveznika, 2008. godine isplatio 65 milijardi funti. Sada su, međutim, vodeće evropske vlade rešile da apsolutnoj slobodi stanu na put i primoraju banke na veću odgovornost.

    >>>Britanski bankari spremni da prepuste Libor

    Ministarstvo finansija Velike Britanije upozorava da će britanske banke, ako ne uspeju da maloprodajne operacije odvoje od rizičnih investicionih poduhvata, biti prisilno podeljene na manje podružnice.

    Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn kaže da će Banka Engleske i Ministarstvo finansija, u slučaju da banka prekrši propise, imati ovlašćenje da u potpunosti podele banku.

    „Nećemo da ponavljamo greške iz prošlosti. U Americi i drugde, banke pronalaze načine da izbegnu pravila i njihova pohlepa prevazilazi dobro vladanje. Zato ćemo se unapred naoružati“, poručio je Ozborn.

    Putem bankarske reforme, poput Londona, kreću i Berlin i Pariz. Dve vlade usvojile su nacrte zakona kojima se u bankarske aktivnosti uvodi novi poredak: Rizične operacije odvajaju se od poslovanja sa stanovništvom i na taj način štite depoziti klijenata.

    Bankarski analitičar Ralf Silva kaže da je to prvi put da u nekoj od zemalja iz Grupe 8, regulatorno telo dobije moć da unutar finansijske industrije izvrši dramatičnu promenu.

    Resetovanje bankarstva, saglasni su stručnjaci, podrazumeva suštinsku promenu njegove etike. Prema nemačkom predlogu zakona, neodgovornim bankarima preti i do pet godina zatvora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE