Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bolji standard možemo da očekujemo sledeće godine

    U 2013. godini se može očekivati rast Bruto domaćeg proizvoda do 2,5 odsto, ali ne i bolji životni standard što bi trebalo da se dogodi u 2014. godini, ocenio je danas analitičar Instituta za istraživanje tržišta (IZIT) Saša Đogović.

    Ukoliko se pokrene Železara Smederevo, uz jače upošljavanje i izvoz Fijata, veću proizvodnju modernizovanih rafinerija i bolji poljoprivredni rod i angažovanje domaćih prehrambenih prizvodnih kapaciteta, postoje realni izgledi da se u 2013. napravi osetniji pozitivan iskorak u odnosu na 2012. godinu, rekao je Đogović na konferenciji za novinare.

    Prema njegovim rečima, prepoznate su poljoprivreda, energetika i IT tehnologije kao strateške privredne grane i napravljeni su izvesni napori u njihovom oživljavanju i stavljanju u funkciju razvoja zemlje posebno preko saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

    Kada je reč o energetici tu su potencijalni partneri iz nekih drugih zemalja, poput Italije, Kine, Rusije, a nije isključena mogućnost bliže saradnja Elektoprivrede Srbije i nemačke elektroenergetske kompanije, dodao je Đogović.

    Kako je ukazao, bolji životni standard građani bi trebalo da osete u 2014. godini.

    „Za tako nešto potrebno je jato novih investicija i transformisanje podržavljenih i javnih preduzeća kako bi se privreda oslobodila kanceroznog tkiva i počela da funkcioniše na tržišnim principima, bez privilegovanih igrača“, ocenio je Đogović.

    On je napomenuo da je u privrednom pogledu 2012. godina bila izgubljena, ali je na samom kraju počelo zaustavljanje negativnih trendova i preduzete su određene aktivnosti u kresanju parafiskalnih nameta dok je u najavi pročešljavanje raznih nakanada.

    Đogović je ocenio i da bi inflacija u Srbiji u ovoj godini trebalo da bude jednocifrena i mogla da dostigne 7,5 odsto, što je, ipak, više od planirane.

    U prvih pet meseci mogu se očekivati inflatorni pritisci zbog rasta cena pod kontrolom države kao što su struja, gas, akcizna roba, dok u drugoj polovini godine može da dođe do pada cena, rekao je Đogović. „Ukoliko poljoprivredni rod bude prosečan, u uslovima opadajuće kupovne moći stanovništva koji je veliki teg proizvođačima i trgovcima da ne pomišljaju na neracionalno povećanje svojih cena, u 2013. godini se može očekivati jednocifrena stopa inflacije, ali malo verovatno u projektovanim okvirima od 5,5 odsto već je realnije računati sa inflacijom od 7,5 odsto“, objasnio je Đogović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE