Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poštanski sektor kao osnovni činilac privrednog razvoja

    Cilj Strategije razvoja poštanskih usluga za period 2013 – 2016. jeste da poštanski sektor i u narednom periodu ostane jedan od osnovnih činilaca nacionalne ekonomije i daljeg privrednog razvoja Srbije.

    „Poštanska mreža zbog svoje dostupnosti i jedinstvenosti otvara nove mogućnosti za zadovljenje potreba korisnika na komunikacionom tržištu, čime poštanski sektor postaje značajan činilac razvoja informacionog društva“, rekao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević, na javnoj raspravi o Nacrtu strategije, održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS).

    Broj internet korisnika se konstantno povećava, što predstavlja osnovu za razvoj elektronske trgovine, naveo je on. „Poštanski sektor je u poziciji da preuzme ključnu ulogu kao treći učesnik na tom polju – fokusiranjem na ključni deo procesa elektronske kupovine, a to je dostava poštanskih pošiljaka, kao i obezbeđenje sistema plaćanja putem interneta“, objasnio je Lazarević.

    Predsednik PKS Srbije, Miloš Bugarin, kazao je da je poštanska delatnost prepoznata kao osnovna komponenta globalne ekonomije, što je čini osnovom ekonomskog rasta i razvoja država članica Svetskog poštanskog saveza. Prema njegovim rečima, prosečan broj zaposlenih u tim državama u ovom sektoru je oko 0,5 odsto od ukupnog broja, i sa prosečnim učestvovanjem u BDP od oko 0,36 odsto.

    Direktor Direkcije za strategiju i razvoj Pošte Srbije, Željko Ivanji, izrazio je očekivanje da „država omogući ambijent u kome će se Pošta ravnopravno boriti sa konkurencijom, od koje ne beži“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE