Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS povećala referentnu kamatnu stopu

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 11,75 odsto, saopštila je NBS.

    „Ocenjeno je da je reakcija monetarne politike usmerena na sprečavanje prenošenja efekata povećanja regulisanih cena na ostale cene. Usvajanje godišnje dinamike korekcija regulisanih cena doprineće, takođe, ostvarivanju pretpostavki neophodnih da se inflacija vrati i održava u granicama cilja“, navela je centralna banka.

    Dodaje se da je za vraćanje inflacije u utvrđene granice značajno i dosledno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije.

    Izvršni odbor je ocenio da su, uz postignutu stabilnost deviznog tržišta, smanjena inflatorna očekivanja, kao i da će niska agregatna tražnja i u narednom periodu imati snažan dezinflatorni uticaj.

    Ukazano je da je zabeležen blagi oporavak ekonomske aktivnosti, čiji su se prvi efekti već ispoljili tokom poslednjeg tromesečja prethodne godine.

    Po oceni Izvršnog odbora, u narednih nekoliko meseci na kretanje inflacije uticaće, pre svega, niska uporedna baza i povećanja regulisanih cena.

    „Sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, uz efekte do sada preduzetih mera monetarne politike, međugodišnja stopa inflacije počeće da pada i u granice cilja vratiće se do kraja godine“, navela je NBS.

    Cilj NBS je da u 2013. inflacija bude u okvirima od 2,5 do 5,5 odsto.

    Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 7. marta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE