Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Štrajk u Veću EU zbog spora oko plata

    Većina radnika Veća EU-a stupila je u utorak u štrajk zbog spora oko svojih plata, prenose evropski mediji.

    Zgrada Veća EU-a u Briselu gotovo je prazna, a zaposleni Evropske komisije i Evropskog parlamenta protestvovaće kasnije tokom dana, rečeno je iz sindikata. Štrajk je organizovan 48 sati pre samita EU-a na kojem će se razgovarati o višegodišnjem budžetu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020.

    Države članice koje više uplaćuju u budžet Evropske unije nego što iz njega dobijaju, uključujući Nemačku, Holandiju i Veliku Britaniju, traže veća smanjenja plata evropskih službenika jer i same države članice moraju da štede.

    Sindikati pak upozoravaju da, ako se to sprovede, „evropske institucije više neće moći da izvršavaju svoje zadatke dizajniranja, sastavljanja i sprovođenja budućih politika“.

    „Cilj je da se šefovima država i vlada pošalje jasan signal da se iza brojki koje bi krajem nedelje mogli da dogovore čelnici EU nalaze ljudi koji ovde rade“, rekao je predstavik sindikata.

    Nemački list Die Welt objavio je u nedelju da „hiljade“ visokih evropskih funkcionera imaju osnovnu platu od 18.370 evra mesečno, dok nemačka kancelarka Angela Merkel mesečno zarađuje 16.359 evra.
     
    Portparol Evropske komisije Antoni Gravili odgovorio je na to da Merkelova dobija brojne dodatke zahvaljujući kojima zarađuje 25.000 evra mesečno, što ne dobija niti jedan evropski slžbenik, čak ni sa svim dodacima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE