Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikat predlaže veću zaštitu zaposlenih trudnica

    Konfederacija slobodnih sindikata (K S S) predložila je izmene Zakona o radu, radi veće zaštite trudnica u preduzećima, i radi uvodjenja veće kazne za neodgovorne poslodavce.

    Taj sindikat zaposlenih u javnim preduzećima i državnim službama, zalaže se da poslodavci koji daju otkaze trudnicama ili ugorožavaju njihova prava, budu kažnjeni čak i zatvorom.

    Kako se navodi u saopštenju K S S, novim Zakonom o radu potrebno je predvideti i obavezno sindikalno organizovanje u svim privatnim firmama, a posebno u inostranim kompanijama koje posluju u Srbiji i imaju više od 50 zaposlenih.

    Predsednik K S S Ivica Cvetanović smatra da su takve zakonske novine neophodne radi usaglašavanja sa evropskim standardima i propisima.

    Po njegovoj oceni, zaposleni u stranim kompanijama su nezaštićeni i poslodavci se prema njima ponašaju kao prema robovima, a veliki broj trudnica je otpušten s posla bez ikakvih sankcija za poslodavce.

    Cvetanović je naveo da takvo nasilje nad radnicima nigde u svetu nije dopušteno i da bi poslodavci zbog toga odgovarali u svojim matičnim državama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE