Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez poskupljenja jaja do Vaskrsa

    Cene kokošijih jaja u Srbiji miruju, ne očekuje se promena sve do Vaskrsa kada, zbog povećane tražnje, može doći do poskupljenja te životne namirnice.

    Cene kokošijih jaja se kreću, u proseku, izmedju 11 i 13 dinara, podsetio je on i ponovio da ne bi trebalo da bude poskupljenja, jer se zaustavio rast cene kukuruza koja je osnovna hrana za živinu.

    Kako je izjavio savetnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović, on ne očekuje neke druge ekonomske poremećaje koji bi uticali na poskupljenja jaja i dodao da bi pozitivne efekte trebalo da donesu i podsticaji koji su po prvi put uvedeni za živinarstvo. On je objasnio da je usvojen predlog Grupacije za živinarstvo PKS da se u novi Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju uključi i oblast živinarstva kako bi se povećala domaća proizvodnja i smanjio uvoz.

    Budimović je istakao da se živinsko meso sve više koristi u ishrani zbog cena i lakoće priprema tako da je je ova proizvodnja premašila produkciju govedjeg mesa i kreće se oko 100 000 tona godišnje.

    U Srbiji se godišnje proizvede negde oko 1,2 milijarde komada jaja, a prošle godine u prvoj polovini, cena je skakala čak i do 50 odsto tako da je iznosila i do 22 dinara po komadu.

    Prema podacima Zavoda za statistiku, kokošja jaja su u prvoj nedelji januara najjeftinija bila u Zaječaru, Kraljevu, Novom Pazaru i Užicu gde je komad koštao devet dinara, a njihova cena je bila najviša u Nišu gde je cena iznosila 19,70 dinara. Prema statistici, jaja su u prodavnicama koštala od 10 dinara u Novom Pazaru do 18,90 dinara u Nišu. Na pijacama su cene jaja koštala od 10 dinara u Nišu do 14 dinara u Nišu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE