Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Duge liste čekanja organa u Nišu

    U niškom Kliničom centru uspešno je urađena prva kadaverična transplantacija u ovoj godini. U nedelji za nama, jedna porodica iz Niša dozvolila je doniranje organa njihovog najbližeg koji je doživeo moždanu smrt.

    Pedesetdvogodišnji pacijent Dragan Milenković iz Aleksinca koji je od nepoznatog donora dobio bubreg, oporavlja se na niškoj Klinici za nefrologiju. Na dijalizi je bio sedam meseci.

    „Očekivao sam da je to duži proces, da ću čekati dve, tri ili četiri godine da se pojavi takva situacija“, kaže Dragan.

    Liste čekanja organa u niškom Kliničkom centru su i dalje duge, jer je malo odlučnih porodica u teškim trenucima. Tridesetoro obolelih čeka novu jetru. Pet puta je više onih kojima bi zdrav bubreg produžio život.

    Koordinator transplantacije organa u Nišu Miroslav Stojanović zahvalio se porodici pacijenta koji je bio u satnju moždane smrti, a koja je u trenutku najveće tuge i žalosti smogla snage za humani gest.

    Član tima za transplantaciju, dr Miroslava Živković, razgovora sa porodicoma pacijenata koji na neurologiji dožive moždanu smrt. Kaže, da joj je to jedna od najstresnijih profesionalnih obaveza.

    „Ti razgovoori su dugotrajni, višesatni, prošarani emocijama, smenjuju se nepoverenje prema lekarima, sumnjičavost, tuga, bol, neverica sve do suočenja sa realnošću“, kaže dr Miroslava Živković.

    Novo rukovodstvo Kliničkog centra u Nišu spremno je za posebnu saradnju sa porodicama koje daju saglasnost za doniranje organa najbližih. Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović kaže da se ustanova trudi da pomogne svim ljudima koji su dali saglasnost. „Ukoliko država nađe bolje rešenje za rešavanje njihovih problema, mi ćemo biti tu“, kaže Radovanović.

    Sujeverje, razni tabui, nepoverenje i neraščićeni porodični odnosi, najčešđi su razlozi zbog kojih porodice ne dozvoljavaju doniranje organa. Samo na neurologiji u Nišu prošle godine bilo je 10 potvrđenih moždanih smrti, a saglasnosti nije bilo od 2009. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE