Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đukić: Podrška za članstvo Srbije u Eurotransplantu

    Srbija je dobila podršku za što skorije učlanjenje u medjunarodnu fondaciju Eurotransplant, što će značiti lakše dolaženje do potrebnih organa i skraćivanje lista čekanja za transplantaciju, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

    On je kazao da Srbija ne može automatski postati članica te organizacije, jer prethodno mora ispuniti još neke uslove koji se odnose na 24-časovno dežurstvo u nacionalnom centru koji je formirala Uprava za biomedicinu, ali i ocenio da je „godinu dana period za koji možemo to bez ikakvih posebnih napora da rešimo“.

    Đukić je ove sedmice na godišnjem sastanku borda Eurotransplanta u Austriji dobio podršku predsednika te medjunarodne fondacije dr Bruna Majsera i celog borda za što skorije učlanjenje Srbije.

    Đukić je podsetio da je Eurotransplant velika neprofitna organizacija koju je formiralo devet zemalja EU – Nemačka, Austrija, Belgija, Holandija i zemlje našeg okruženja, koja aktivno učestvuje u pomaganju transplantacionih programa zemalja individualno, kao i „klaster“ zemalja Beneluksa i u budućnosti Srbije, Hrvatske i Slovenije.

    „Na taj način,Eurotransplant pomaže i donorsku mrežu, formiranje timova u uslovima i zemljama koje nisu postigle taj zavidan evropski nivo i postoji centralizovana lista gde se sa apsolutno poštenim i fer načinom odlučuje o primaocima i davaocima“, istakao je Đukić gostujući na TV Pinku.

    Organi uglavnom ostaju u zemlji u kojoj su donirani, i ne radi se o razmeni organa, koja je na štetu manjih zemalja, već naprotiv – naši gradjani će u tom ogromnom „pulu“ zemalja od 145 miliona ljudi, koliko broje sve zemlje Eurotransplanta, imati šansu da brže dodju do organa, naglasio je Đukić.

    Đukić je istakao i da pacijenti iz Srbije neće morati da plaćaju komercijalne cene i sakupljaju velike iznose novca za presadjivanje organa u inostranstvu, što je do sada bio slučaj.

    On je rekao i da ne treba širiti mesta transplantacije da bi timovi stekli ozbiljno iskustvo u radu i centralizovala se lista i primalaca, ali i da je širenje donorskih bolnica prioritet.

    Na godišnjem sastanku borda Međunarodne fondacije Eurotransplant u Albahu u Austriji, održanom od 23. do 25 januara, postignuta je saglasnost za potpisivanje tvining programa za transplantaciju jetre, pluća i bubrega pacijenata iz Srbije.

    Postignuta je saglasnost za potpisivanje tvining programa za transplantaciju jetre sa stručnjacima iz Hrvatske, za transplantaciju pluća sa AKH bolnicom u Beču, kao i za teške slučajeve transplantacije bubrega, kako bi naši pacijenti dobili mogućnost da se pod istim uslovima leče kao i pacijenti Evropske unije.

    Program Eurotransplant u zemljama članicama ima legitimitet i podršku zakonodavstva i utemeljen je na principu solidarnosti i poverenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE