Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija lošije rangirana po otvorenosti budžeta

    Srbija je na novoj, objavljenoj listi, zauzela 60. mesto medju 100 zemalja rangiranih po indeksu otvorenosti budžeta (Open budget index OBI), saopštila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

    Prema rezultatima medjunarodnog istraživanja, Srbija ima 39 od mogućih 100 bodova, što je svrstava medju zemlje koje pružaju svojim gradjanima „minimum informacija potrebnih za razumevanje i analiziranje budžeta“.

    To je znatno ispod proseka regiona (52 boda), ali i značajno lošije nego na prethodnom rangiranju, kada je Srbija imala 54 poena. „Glavni razlog za ovakav drastičan pad je činjenica da Vlada u procesu donošenja budžeta za 2012. godinu nije objavila fiskalnu strategiju i da se o sadržaju nacrta tog dokumenta moglo suditi samo na osnovu kritika koje je izrekao Fiskalni savet“, navela je TS.

    Na lošije rangiranje Srbije, kako je ukazano, uticalo je i to što za 2012. godinu nije postojao „gradjanski budžet“ – dokument u kojem bi predlog budžeta bio približen gradjanima, a koji se prvi put pojavljuje ove godine.

    Za Godišnji Izveštaj o indeksu otvorenosti budžeta podatke prikupljaju stručne i od vlasti zemalja u kojima rade nezavisne institucije u svetu.

    Na vrhu ovogodišnje liste otvorenosti budžeta je Novi Zeland (OBI 93) i Južna Afrika (90), slede Velika Britanija, Švedska, Norveška i Francuska sa indeksima iznad 80.

    Na začelju su, sa indeksom nižim od pet, Zambia, Irak, Niger, Čad, Benin, Saudijska Arabija, Ekvatorijalna Gvineja, Mjanmar i Katar.

    Srbija deli 60. mesto sa Sijera Leoneom i Malezijom.

    Od zemalja regiona, Slovenija je sa indeksom 74 u grupi zemalja u kojoj su SAD (79), Rusija (75), Nemačka (71), Bugarska (65) i Hrvatska (61). BiH ima indeks 50, Rumunija i Albanija 47, a Makedonija
    35.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE