Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Župski vinari opravdali reputaciju

    Na konačnoj verziji pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za vino u Ministarstvu poljoprivrede se radilo nekoliko godina. Trebalo je uskladiti evropske standarde sa praksom u našim najvećim vinogorjima i upoznati proizvođače sa propisima.

    Župski vinari su spremno dočekali uredbu kao šansu da dokažu dobru reputaciju koja ih vekovima prati. U aleksandrovačkoj Župi kažu da je došlo vreme da se sve što im je od prirode dato uz njihovo znanje vidi i na vinskoj etiketi.

    Deklaracija o kvalitetnom ili vrhunskom vinu sa zaštićenim geografskim poreklom nameće odgovornost proizvodjaču, ali mehanizmom kontrole pre svega štiti kupca.

    „Inspekcija dolazi u svakom trenutku. Sve što je odrađeno prati se i zapisuje. Tako da ako neko hoće da proizvodi kvalitetna vina i vrhunska koja su i u visokom cenovnom razredu, on mora da se pridržava određenih pravila“, kaže Dejan Mihajlović, vinar iz Aleksanrovca.

    Župski vinari uvereni su da će veći broj proizvođača odgovoriti novim zahtevima i time potvrditi renome starog vinarskog područja.

    To što se župsko vinogorje naslanja na trsteničko idealno je za ovdašnje vinare. Prema pravilniku vrhunsko vino sa geografskim poreklom proizvodi se u okviru jednog ili najviše dva susedna vinogorja, s tim da učešće komšija ne prelazi 15 odsto.

    „To je veoma važno. Kategorizacija vina tamo podleže strogim zakonskim propisima. Primenom uredbe će se stati put proizvođačima koji otkupljuju grožđe iz Makedonije, a prikazuju ga kao domaći proizvod, kaže Milomir Milosavljević koji je godinama radio u švajcarskim vinarijama.

    „Župsko i tresteničko vinogorje sada je dobilo na ceni, posebno kada uzmemo u obzir da su autohtone sorte prokupac i tamjanika zaštićene u ovom regionu. Jedino što bi država trebalo da preduzme je da reguliše redovna plaćanja, ali ne deklarativno, već da u razumnom roku obezbedi naplatu za ono što proizvedemo“, kaže Milomir Milosavljević, vinar iz Bučja kod Trstenika.

    Proizvodnja vina sa geografskim poreklom je skupa, jer se prinos redukuje kako bi zrno dobilo na kvalitetu. Samo od takvog grožđa moguće je dobiti vrhunsko vino koje zadovoljava sve uslove za plasman i na cenjena inostrana tržišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE