Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vinari: Rod loze dobar, ako vreme posluži

    Ukoliko vremenske prilike posluže, i izostanu mrazevi, ove godine se može očekivati dobar rod vinove loze, zaključili su vinari – vitezovi reda „Arena Zabatkiensis“, posle jučerašnjeg tradicionalnog prvog ovogodišnjeg izlaska u vinograd.

    U vinogradu vinarije Tonković, na dan Svetog Vinka, članovi vinskog viteškog reda ove godine su izašli u vinograd kako bi rezidbom videli kakva godina može da se očekuje. Kako je rekao veliki majstor ovog viteškog reda Dragutin Miljković, narodno verovanje govori da ako je dan svetao i ima sunca dovoljno da se konjanik može popeti na konja, onda će godina za lozu, a nakon toga i vino biti dobra.

    Miljković je rekao da su zbog prošlogodišnjih vremenskih nepogoda, sada oprezniji u prognozama o rodu na osnovu rezidbe i da su zaključili da „ono što je viđeno rezidbom u vinogradu pokazuje da godina za lozu može biti dobra, ako takve budu i vremenske prilike koje će pratiti vegetaciju. Lane su, podsetio je Miljković, prognoze su bile dobre, a onda su mrazevi u aprilu uništili ceo rod.

    Dan Svetog Vinka je i dan vinskog viteškog reda „Arena Zabatkiensis“, prvog ovakve vrste u Srbiji. Njihovi osnivači, članovi reda „Sent Vinsent“ iz županije Čongrad u Mađarskoj takođe su bili juče uz svoje subotičko-horgoške kolege kako bi obeležili dan zaštitnika vinara.

    Praznik zaštitnika vinara i vinogradara – svetog Vinka ili Vinsenta, kako se zove u zavisnosti od područja, u subotičko – horgoškoj peščari se obeležava već 11 godina, tačnije od kako je na taj dan 2002. i osnovan ovaj viteški red ljubitelja vina i čuvara vinske tradicije na ovom području.

    Prvi ulazak u vinograd u novoj godini na Dan svetog Vinka, tradicionalno označava i početak vinskih svečanosti.

    Prva u nizu je  bal u „Maloj gostioni“ održan sinoć na Paliću, koji će prirediti viteški red „Arena Zabatkiensis“ uz autohtona vina, proizvedena u podrumima subotičko – horgoške peščare i njima prilagođenim jelima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE