Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako će svetska energetika izgledati 2030?

    Veliki rast proizvodnje nafte i gasa iz nekonvencionalnih izvora imaće veliki uticaj na globalno energetsko tržište do 2030. godine, a pratiće ga redefinisanje očekivanja u velikim svetskim privredama i promene u globalnim trgovačkim tokovima, zaključci su iz studije ‘Pogled u energetiku do 2030. godine’ britanske naftne kompanije British Petroleum.

    Tako se prognozira da će potrošnja energije u 2030. biti za 36 odsto veća nego 2011. godine, a gotovo celi rast će bit vezan za rastuće privrede. Porast proizvodnje nafte iz nekonvencionalnih izvora (škriljaca, naftnih pesaka i biogoriva) imaće do 2030. godine čak 70 odsto udela u rastu ukupne proizvodnje.

    Razvoj proizvodnje nafte i gasa iz škriljaca uticaće presudno na promenu energetskog bilansa pre svega u SAD-u. Tako će SAD, kao najveći potrošač energije, do 2030. godine postati energetski samodovoljna jer će vlastitom proizvodnjom zadovoljavati 99 odsto potreba, dok je 2005. zadovoljavao 70 odsto.

    S druge strane, Kina i Indija će morati biti još veći uvoznici energenata ako žele da zadrže sadašnji privredni rast. To će značajno uticati na promenu svetskih energetskih trgovinskih tokova.

    Ono što je posebno značajno u spomenutoj studiji je da se na globalnom tržištu i u struci praktično više ne spominju strahovi od nestanka nafte, koji bi bili stručno utemeljeni, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE