Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropljani se izjašnjavaju o genetski modifikovanoj hrani

    Evropski komesar za poljoprivredu Dačijan Čolos počeo je napad na genetski modifikovanu hranu, otvarajući konsultacije čiji je cilj da se stanovnici Evropske unije izjasne o tome da li žele razvoj organske poljoprivrede.

    Ukupno 500 miliona potrošača u Evropskoj uniji pozvano je da se izjasni kroz upitnik objavljen na veb adresi
    http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_fr.htm.

    Konsultacije su otvorene do 10. aprila i anonimne su, preneli su francuski mediji.

    Uz objašnjenje da termin „organski“ označava hranu „koja nije genetski modifikovana“, potrošačima u EU se postavlja pitanje da li je to dobar razlog za opredeljivanje za organske proizvode, kao i da li životinje iz organskog uzgoja treba da budu hranjene proizvodima iz organske poljoprivrede i koja je uloga etiketiranja (obeležavanja) proizvoda.

    Postavlja se i pitanje zajedničkog postojanja genetski modifikovanih proizvoda i organske poljoprivrede, kao i uticaja novih propisa vezanih za obeležavanje proizvoda.

    Organska poljoprivreda koristi samo relativno ograničen deo agrarne površine u EU, oko pet odsto, a taj sektor je u punoj ekspanziji zbog stalnog rasta tražnje organskih proizvoda, istakle su Čolosove službe.

    Čolosova služba bi, takodje, trebalo da pokrene debatu o dozvolama vezanim za gajenje genetski modifikovanih kultura u EU koje su u nadležnosti komesara zadruženog za zdravstvo i potrošača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE