Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF: Rast cena nafte važan korak

  Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je prošlomesečna odluka Jordana da podigne cene pojedinih vrsta goriva i do 53 odsto „važan korak“.

  „Uprkos okruženju punom izazova, vlasti sprovode zdravu makroekonomsku politiku u cilju smanjenja fiskalne i spoljne neravnoteže na društveno prihvatljiv način. Ukidanje opštih subvencija na sve naftne derivate… je važan korak“, navodi se u saopštenju fonda.

  „Time su smanjeni troškovi i rizici po budžet, koji proizlaze iz nestabilnih cena nafte“, dodao je MMF.

  Jordan insistira da je rast cena bio „neizbežan“, s obzirom na deficit budžeta od pet milijardi dolara, dodajući da će preduzete mere do kraja godine dovesti do uštede od 42 miliona evra.

  Jordan 95 odsto energetskih potreba podmiruje uvozom i ima problema da pronađe cenovno prihvatljivu alternativu za uvoz egipatskog gasa, budući da su te isporuke u više navrata sabotirane, budući da je samo prošle godine bilo nekoliko eksplozija na gasovodu kojim se snabdevaju Izrael i Jordan.

  Zvanični Aman navodi da je Kairo ovog meseca nastavio sa redovnom isporukom gasa od 250 miliona kubnih metara dnevno.

  „Jordan je uspešno sproveo program za 2012. Aman je ove godine nailazio na brojne izazove, od prekida isporuka prirodnog gasa i dugotrajnog konflikta sa Sirijom, do povećanog priliva izbeglica iz te zemlje“, naveo je MMF.

  „Zajedno sa rastom cena nafte i hrane i padom kreditiranja, to je predstavljalo dodatni pritisak na jordansku privredu, čiji će rast, međutim, ipak blago napredovati na tri odsto, u odnosu na 2,5 odsto iz 2011“, dodao je fond.

  MMF očekuje da će prosečna inflacija u Jordanu ove godine iznositi oko pet odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE