Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Farmaceuti: Možda će biti problema

    Farmaceutska komora, Savez farmaceutskih udrženja Srbije i Savez privatnih apotekara upozorili su Ministarstvo zdravlja i javnost na moguće probleme u primeni dobre reformske odluke o izdavanju lekova pacijentima na recept i u privatnim apotekama, početkom sledeće godine.

    U zajedničkom saopštenju farmaceutske asocijacije navode da načelno podržavaju odluku, ali da izražavaju bojazan u vezi sa mogućim posledicama primene u aktuelnim okolnostima i shodno problemima u dosadašnjoj praksi, iz kojih mogu proisteći dugorčno negativni efekti i po sve zdravstvene osiguranike i apotekarsku delatnost.

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je ranije izjavila da će pacijenti lakše dolaziti do lekova u 2013. ako se veći broj privatnih apoteka uključi u proces izdavanja medikamenata na recept.

    Farmaceutske asocijacije, koje obuhvataju farmaceute i iz privatnog i državnog sektora na jučerašnjem sastanku saglasile su se da je odluka ministarke zdravlja za svaku pohvalu, jer je Srbija već 20 godina jedina zemlja u svetu u kojoj pacijenti ne mogu da realizuju svoja prava u privatnim apotekama.

    Oni su ocenili da se dugo očekivana odluka o uključenju privatnog sektora u zdravstveni sistem ne može uspešno i kvalitetno primeniti bez temeljne pripreme i dodatne regulacije, niti realizovati u najavljenom kratkom roku, pogotovu u aktuelnom trenutku nedostatka sredstava u Republičkom fondu za zdravstevno osiguranje.

    U saopštenju se ističe da će državne apoteke upasti u ozbiljne finansijske krize sa perspektivom zatvaranja, a individualne privatne apoteke će ili propasti ili se utopiti u moćnije apotekarske lance.

    „Ovakav scenario lako otvara mogućnost jeftine kupovine posrnulih apoteka, a time se stvaraju povoljni uslovi za stvaranje jednog velikog monopolskog lanca apoteka, koji bi postao atraktivan za preprodaju inostranom kapitalu“, naveli su farmaceuti.

    Prema njihovom mišljenju, u tom slučaju bi uticaj države na cene i dostupnost lekova bio problematičan, a građani osuđeni na profitabilne cene lekova. Udruženja apotekara zato su predložila da se sačini realni okvir dinamike primene odluke o izdavanju lekova na recept u privatnim apotekama, i to na osnovu prethodne kvalitetne analize stanja u apotekarskoj delatnosti.

    Predloženo je i da se donese dokument o nacionalnoj politici o lekovima ili/i zakonska i podzakonska akta koja bi onemogućila scenario koji bi vodio dalekosežnim negativnim posledicama u oblasti lekova, a time ugrozio kako prava pacijenata/osiguranika tako i interese apoteka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE