Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brefor: Srbiji potrebne ubrzane reforme

  Srbiji su potrebe ubrzane reforme, ali u tom procesu ne bi smelo biti brzopletosti, ocenio je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

  Na predstavljanju pete po redu „Sive knjige“ preporuka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), on je rekao da teška vremena, kao što su sad, zahtevaju ubrzanje reformi u Srbiji, a ne njihovo usporavanje.

  „Stajanje u mestu i čekanje da neko drugi reši probleme neće dovesti do napretka u ekonomiji Srbije“, rekao je Brefor.

  Prema njegovim rečima, kod provođenja reformi bi trebalo balansirati brzinu sa kvalitetom i ugledati se na međunarodnu praksu i konsultovati se sa stručnjacima, kako bi reforme bile što kvalitetnije.

  Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji je pozitivno ocenio najavljeno smanjenje deficita budžeta i reformu javnih nabavki. Srbiji je, kako je rekao, potrebno da se odlučnije kreće u tim oblastima.

  Napominjući da je za poslovne odluke važna predvidivost, on je istakao da je vrlo važno dramatično smanjiti kašnjenje u donosenju zakona i podzakonskih akata, ali tako da da budu primenjivi.

  Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić najavio je da će prioriteti te alijanse u 2013. biti angažovanje na smanjenju suvišnih birokratskih procedura za izdavanje građevinskih dozvola i na masovnijem korišćenju prednosti elektronske uprave.

  Spore birokratske procedure u izdavanju građevinskih dozvola, najveća su prepreka investicijama, za šta NALED ima konkretna rešenja i želi da ih vlada pažljivo sasluša, rekao je on na predstavljanju 5. izdanja „Sive knjige“, sa 76 preporuka za ukidanje nepotrebnih birokratskih procedura.

  Čupić je najavio da će jedan od prioriteta u radu naleda NALED-a biti zalaganje na omasovljavanju korišćenja prednosti elektronske uprave i tada će postati jasno zašto građanima ne trebaju radne i zdravstvene knjižice, niti odlasci na šaltere.

  Među 22 nove preporuke u „Sivoj knjizi“ je i predlog o ukidanju zdravstvene i radne knjižice, zbog čega se povela velika polemika u javnosti, a to samo govori da je NALED pogodio u srž problema, rekao je Čupić.

  Čupić je napomenuo da 58 preporuka Vlada još nije uzela u razmatranje i tu NALED očekuje znatno veće angažovanje.

  Zamenik ambsadora SAD Li Licenberg ocenio je da je „Siva knjiga“ vrlo važan mehanizam za prevazilaženje prepreka za poslovanje.

  „Nadam se da će Vlada Srbije posvetiti pažnju preporukama iz te knjige“, rekao je on i dodao da su iz Ambasade SAD u kontaktu sa Vladom u vezi tih pitanja.

  Licenberg je rekao da je Vlada u poslednjih nekoliko meseci napravila neke promene koje su bile jako uspešne i izrazio zadovoljstvo napretkom lokalnih samouprava.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE