Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog Evrope i SAD, Švedska prepolovila prognozu privrednog rasta

  Švedska vlada je objavila drastičnu reviziju predvidjanja svog privrednog rasta za 2013. godinu na 1,1 odsto umesto 2,7 odsto kako je ocenila u septembru.

  Ministarstvo finansija je objavilo reviziju predvidjanja privrednog rasta 2012. godine od 0,9 odsto umesto ranije očekivanih 1,6 odsto.

  Ministar finansija Anders Borg je rekao da je vlada to učinili zbog „slabih ekonomskih perspektiva u ostalom delu Evrope i nesigurnosti koja vlada u SAD“.

  Izvoz Švedske biće povećan do 1,4 odsto naredne godine, umesto 5,0 odsto kako se ranije predvidjalo.

  Sva privredna predvidjanja koje je Švedska predstavila u septembru, bila su predmet kritike brojnih ekonomsita i analitičara, koji su ocenili da su ta predvidjanja „mnogo optimistična“.

  „Sve je jasnije da kriza u Evropi i situacija u SAD utiču na zaposlenost i privredni rast u Švedskoj. Mozzemo očekivati loŠu 2013. godinu“, rekao je Borg.

  Švedski ministar je rekao da nova predvidjanja neće uticati na promenu ekonomske politike vlade.

  Ta predvidjanja su slična Švedskoj Narodnoj banci, koja predvidja 0,9 odsto za 2012. i 1,2 odsto za 2013. godinu.

  Druge nordijske zemlje zavise od izvoza prema ostatku Evrope. Danska i Finska su morale da promene svoja privredna predvidjanja. Danska vlada je polovinom septembra navela da očekuje 1,2 odsto rasta 2013. godine, umesto 1,7 odsto kako je ranije smatrala, a Finska 0,5 odsto umesto 1,0 odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE