Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bakterija možda izazivač gojaznosti

  Kineski istraživači su identifikovali bakteriju koja možda izaziva gojaznost.

  Tim sa Univerziteta Đaotung u Šangaju je, naime, otkrio da bi miševi odgajani tako da budu otporni na gojaznost čak i kada jedu masnu hranu, postajali izuzetno gojazni kada im se tokom deset nedelja ubrizgavala jedna vrsta bakterije iz ljudskog organizma, prenosi AFP.

  Ova bakterija, pod imenom enterokokus, je počela da se dovodi u vezu s gojaznošću kada je otkrivena u velikoj koncentraciji u crevima morbidno gojaznih osoba.

  Kineski tim je tokom devet nedelja izuzetno gojaznog pacijenta podvrgao ishrani koja bazira na integralnim žitaricama, fermentisanim probiotskim namirnicama i tradicionalnoj kineskoj „zdravoj hrani“, čime je smanjeno prisustvo enterokokusa u njegovim crevima do neprepoznatljivih vrednost. Pacijent je za to vreme oslabio 30 kg.

  I jedan od autora studije se podvrgao rečenom načinu ishrane i za godinu dana oslabio 20 kg.

  Kineski stručnjaci se nadaju da će u buduće kod stanovništva iz različitih sredina otkriti još neke vrste bakterija koje su možda odgovorne za gojaznost.

  Od 1980. godine broj gojaznih ljudi u svetu se više nego udvostručio. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 2008. godine je u svetu bilo preko 500 miliona gojaznih osoba.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE