Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuska dozvoljava eutanaziju?

  Francuska bi trebalo da dozvoli lekarima „da ubrzaju dolazak smrti“ terminalno obolelih pacijentata, stoji u izveštaju koji je profesor Didije Sikar podneo francuskom predsedniku Fransoa Olandu.

  Oland je taj izveštaj prosledio francuskom Nacionalnom savetu za medicinsku etiku, koji bi trebalo precizno da odredi uslove pod kojima bi ubrzavanje smrti bilo odobreno i da do juna 2013. izradi nacrt zakona kojim bi se to pitanje regulisalo, izveštava AFP.

  U pomenutom izveštaju se predlaže da intervencije, kojima se omogućava brže umiranje smrtno bolesnih ljudi, budu odobrene u tri slučaja.

  U prvom bi se radilo o pacijentu sposobnom da eksplicitno zahteva ubrzanje svoje smrti ili pacijentu koji je unapred dao takve instrukcije za slučaj da postane nesposoban da ih da.

  U drugom slučaju medicinski tim bi, na bazi zahteva porodice smrtno obolelog, mogao da smanji lečenje i/ili ishranu umirućeg pacijenta koji više nije u svesnom stanju, a nije ostavio nikakve instrukcije.

  Treći slučaj je kad terapija služi samo da bi se na veštački način održavao život pacijenta. Autor izveštava, profesor Sikar, naglašava da se njime ne podržava bilo kakva mera „koja iznenada i prerano okončava život“.

  „Radikalno smo protiv toga da se u ovaj zakon uključuje eutanazija“, ističe Sikar, koji tvrdi da se samo zalaže za amandmane postojećeg zakona iz 2005, kojim je lekarima već dozvoljeno da pacijentima daju sredstva protiv bolova u količinama za koje znaju da će imati sekundarno dejstvo skraćivanja njihovog života.

  Pomenuti izveštaj je, kako se saznaje, nastao nakon intenzivnih konsultacija sa smrtno bolesnim pacijentima i njihovim porodicama, koje su ukazale na široko nezadovoljstvo dogmom da se pacijent leči po svaku cenu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE