Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Institut za istraživanja VMA slavi 60 godina postojanja

  Institut za medicinska istraživanja (IMI) Vojnomedicinske akademije, koji sutra obeležava 60 godina postojanja, kreće sa istraživanjem matičnih ćelija kojima se do sada nisu bavili, rekao je načelnik ove ustanove prof. dr Zvonko Magić.

  On je dodao da je Institut, čija je osnovna delatnost naučno-istraživački rad, počeo sa istraživanjem i primenom nano medicine i epi genetike malignih bolesti, gde su već postignuti značajni rezultati.

  Ovaj Institut formiran je 1952. godine kao Institut za patofiziologiju sa ciljem da se unapredi naučno-istraživački rad, profilaksa (spreči nastanak bolesti), zatim da se unapredi dijagnostika i lečenje bolesti, kao i reše problemi vezani za vojnu medicinu (zračenje, opekotine, mehaničke traume, opšti odgovor organizma).

  Magić je istakao da je ovaj Institut na početku rada imao mali broj zaposlenih, svega troje-četvoro, da bi danas imao oko pedesetak ljudi koji se bave naučnim radom. 

  Odliv mozgova devedesetih godina nije zaobišao ni ovu ustanovu, a prema rečima prvog čoveka Instituta, u tom periodu ustanovu je napustilo 10 doktora nauke.

  „Sada podmlađujemo kadar, imamo veliki broj doktoranata i rezultati su već vidljivi. Poslednjih nekoliko godina drastično je povećan broj naučnih radova. Prošle godine objavljeno je 56 radova, a ove šest radova više“, naglasio je Magić.

  On je dodao da je u najprestižnijim svetskim časopisima prošle godine objavljeno sedam, a ove godine deset radova, što je povećanje za oko 30 odsto.

  „Naučnici koji rade u ovoj ustanovi citirani su do sada oko 1.700 puta u naučnim časopisima, učestvuju u nastavi Medicinskog fakulteta VMA i na ostalim fakultetima u Srbiji“, naveo je načelnik ovog Instituta.

  On je dodao da se mladi ljudi, posle kraćeg zastoja, ponovo šalju na usavršavanje u poznate svetske laboratorije, kako bi se usavršavali u problematici kojom se ovaj Institut bavi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE