Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NALED za ukidanje radne i zdravstvene knjižice

  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) preporučuje Vladi ukidanje radne i zdravstvene knjižice.

  Preporuka će biti predstavljena u petom izdanju Sive knjige u petak, 21. decembra na svečanosti u Narodnoj Skupštini.

  To su dokumenti koji, kako smatraju u NALED- u, nemaju nikakvu upotrebnu vrednost i zbog toga bi ih trebalo ukinuti, a građane bi trebalo rasteretiti i obaveze stalnog podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu.

  Siva knjiga sadrži 76 birokratskih procedura koje bi trebalo izmeniti ili ukinuti, kao i predloge kako to uraditi. Od tog broja 22 preporuke su nove i deo njih uputili su građani i privrednici u dosadašnjem toku antibirokratske kampanje „Pitajte kada“, koju NALED sprovodi u saradnji sa USAID-om.

  Ministarstvo rada i zapošljavanja Srbije ocenilo je da bi ukidanje radne knjižice izazvalo probleme i zaposlenima, i poslodavcima.

  „Ukidanje radne knjižice izazvalo bi probleme zaposlenima i poslodavcima kod ostvarivanja i utvrđivanja prava iz radnog odnosa, čiji obim i visina zavise od vremena provedenog u radnom odnosu“, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu rada.

  Ministarstvo rada navodi da nije momenat da se ukida radna knjižica jer je to javna isprava na osnovu koje se ostvaruju značajna prava iz radnog odnosa i prava za slučaj nezaposlenosti.

  Kako se navodi, ne postoji registar ili evidencija koja sadrži sve podatke koji su od značaja za ostvarivanje tih prava i koji bi mogli da zamene radnu knjižicu.

  Ukidanje radne knjižice zahtevalo bi da zaposleni poslodavcu pruži druge dokaze o vremenu provedenom u radnom odnosu kod prethodnih poslodavaca da bi ostvario ta prava, dodaju u Ministarstvu rada.

  „To znači da bi od svakog prethodnog poslodavca morao da pribavlja potvrde o vremenu provedenom u radnom odnosu, a stvaralo bi problem zaposlenima koji tu potvrdu ne mogu da pribave od poslodavaca koji su prestali sa radom“, navode u resornom ministarstvu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE