Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU sprema odgovor na Putinove energetske planove

  Evropska komisija će na „pragmatičan način“ preispitati zahtev Rusije da za gasovode Severni i Južni tok ne važe propisi EU kojima je predviđeno davanje pristupa gasnoj infrastrukturi konkurentima.

  Komisija će to pitanje razmatrati do samita EU i Rusije 21. decembra, gde će pitanje energetike biti visoko na dnevnom redu evropskih zvaničnika i ruskog predsednika Vladimira Putina.

  Ruski ministar energetike Aleksander Novak najavio je da će Rusija na samitu dostaviti EU ažururani nacrt sporazuma o transanacionalnim gasovodima, preneo je danas portal Euraktiv Srbija.

  Novak je rekao da se nacrt sporazuma odnosi na dva najveća postrojenja – gasovod Severni tok sa gasovodima OPAL i NEL koji povezuju Severni tok sa evropskom gasnom infrastrukturom, i Južni tok.

  Rusija smatra da će propisi EU obeshrabriti Gasprom da investira u gasovode i skladišta gasa ako njegova infrastruktura bude na raspolaganju i drugima.

  Zato ta zemlja nije voljna da „trećim stranama“ dozvoli pristup svojim gasovodima, a posebno Južnom toku čija se ruta u velikoj meri poklapa sa gasovodom Nabuko Zapad, preneo je Euraktiv Srbija.

  Planirani gasovod Nabuko uživa političku podršku Brisela i treba da doprinese diversifikaciji isporuka gasa Evropi, odnosno dopremanju gasa iz drugih izvora kako bi se smanjila zavisnost od Rusije.

  Ruske vlasti žele da Brisel gasovodima Severni tok i Južni tok da status Transevropske energetske mreže kako za njih ne bi važili propisi o omogućavanja pristupa „trećim stranama“ i oni o odvajanju trgovine gasom od poslovanja u prenosu gasa.

  Do sada EU nije bila spremna da Gaspromovim gasovodima da prioritetni status.

  Portparolka evropskog komesara Gintera Otingera Marlen Holcner rekla je za Euractiv.com da je propisima o liberalizaciji EU predviđen niz izuzetaka „ako se ispune određeni uslovi“. Ti izuzeci predviđeni su i za pristup gasnoj infrastrukturi za „treće strane“.

  „Spremni smo da interpretiramo važaći zakon na pragmatičan način i angažovani smo u razgovorima sa Ruskom Federacijom o izuzeću predviđenom u sklopu trećeg energetskog paketa“, istakla je Holcner.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE