Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EPS: Još se ne zna koliko će struja poskupeti

  Direktor sektora Elektroprivrede Srbije za odnose se javnošću Milan Mirosavljević izjavio je da se još ne zna koliko poskupljenje struje će tražiti EPS.

  „EPS još nije podneo Agenciji za energetiku zahtev o poskupljenju. Prave se kalkulacije cene, ali još nisu završene“, kazao je Mirosavljević agenciji Beta.

  Kako je istakao, bilo kakvo pominjanje procenta poskupljenja pre toga samo je improvizacija.

  Mirosavljević je kazao da ne očekuje da će struja poskupeti pre kraja grejne sezone.

  Prema navodima dnevnika Blic, struja bi trebalo da poskupi od februara za oko 12 odsto, a ranije su se u medijima pominjala poskupljenja struje i do 27 odsto.

  Ministar energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović istakla je da struja neće poskupeti do kraja ove godine, a ni u januaru sledeće.

  „Socijane karte za ugrožene biće završene do 31. decembra, a tarifni sistem u januaru 2013. godine, posle čega će se tačno znati ko koliko troši struje i koliko treba da je plati“, objasnila je Mihajović „Politici“.

  Ministarka je ponovila da cena struje treba da bude veća i da je to po svim kalkulacijama potpuno jasno svima, te da ne može da se dozvoli da EPS trpi gubitke zbog niske cene.

  Mihajlović smatra da je od iznosa poskupljenja bitnije realno stanje EPS-a, kao i to što najmanje 50 odsto građana ne može da plati račun za struju.

  Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto tako da cena kilovat časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), iznosi oko 6,5 evrocenti. Pre toga struja je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE