Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kustendorf po šesti put od 16. do 22. januara

    Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se po šesti pu i to u periodu od 16. do 22. januara na Mokroj Gori. Biće otvoren hologramskom projekcijom obračuna reditelja i osnivača manifestacije Emira Kusturice i holivudskog glumca Brusa Vilisa.

    Na otvaranju će nastupiti jedan od najtalentovanihih mladih violinista u svetu Nemanja Radulović sa svojim sastavom „Devil’s Trills“.

    Na pitanje novinara da li u Drvengrad dolazi Monika Beluči, Kusturica je rekao da slavna glumica „nije rekla da neće doći“, tako da je „možemo očekivati“ i dodao da, kada su gosti u pitanju, pripremaju veliko iznenađenje.

    Kusturica je objasnio da se nastavlja ideja započeta pre šest godina, da se studentima plati avionska karta da dođu, prikažu svoje filmove, pravljene „bez komercijalnog pritiska“, i uspostave kontakt sa značajnim autorima svetskog filma.

    „Festival otkriva nove ljude, a onda se oni kroz godinu-dve pojave sa svojim novim filmom“, primetio je reditelj u izjavi Tanjugu.

    Kusturica je istakao da je program šestog „Kustendorfa“ možda i najpogodniji do sada za prezentaciju i razgovor, jer se „retko dogodi da ovoliki broj autora napravi toliko dobrih filmova“.

    „Broj dobrih filmova i autora koje imamo na šetom ‘Kustendorfu’ možda je i najusklađeniji, odnosnosvih sedam dana u ‘Savremenim tedencijama’ imamo najbolje filmove i najbolje autore“, rekao je Kusturica Tanjugu i izdvojio filmove „Cveće rata“ Džang Jimoua i „Rijaliti“ Matea Garonea, autora ostvarenja „Gomora“ – „prve priče o mafiji koja ima smisla i koja je uobličena kako valja“.

    Jimou će biti gost „Kustendorfa“, a u okviru programa „Restrospektiva velikana“ biće prikazani njegovi filmovi „Ni jedan manje“ (1999) i „Podigni crvenu svetiljku“ (1991) – jedan od najdivnijih filmova u protekloj deceniji po Kusturičinom mišljenju.

    Kusturica je najavio i film „Zveri južnih daljina“ Bena Zejtlina, koji u svetu važi za „novog velikog autora“, a tu je i „I ja, takođe“, novo provokativno ostvarenje ruskog buntovnika Alekseja Balabanova, „Araf-Negde između“ Ješim Ustaoglu (Turska) i „Sedam dana u Havani“ starog gosta „Kustendorfa“ Elije Sulejmana, u kome igra Kusturica.

    Autori filmova koji su u programu „Savremene tedencije„, nakon projekcija održaće radionice za studente i mlade reditelje. U programu „Evergrin“ biće prikazana restaurirana i digitalizovana kopija filma „Vreme je stalo“ (1982) Petera Gotara, kao i ostvarenja poljskog autora Kšištofa Kišlovskog – „Kinoamater“ (1979) i „Kratki film o ubijanju“ (1988).

    U isti program je uvršten i film „Ronilačko odelo i leptir“ Džulijana Šnabela, u prisustvu direktora fotografije Januša Kaminskog.

    „Novi autori“ donose film „Jednostavno je“ Sonje Karpunine koja je dva puta nagrađena na „Kustendorfu“, kao i ostvarenja „Ona želi da spava sama“ mlade meksičke režiserke Natalije Berištajn i „Nefudbal“ Konstantina Smirnova (Rusija).

    U večernjim časovima nastupiće „Debu sur le Zank“ (Francuska), Dejan Petrović Big Bend (Srbija), Trio Balkanske žice (Srbija), „Radio Zastava“ (Italija) i „Če Sudaka“ (Španija).

    Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 28 filmova studenata iz 18 zemalja: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugalije i drugih.

    U žiriju su izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi, američki producent i asistent režije Majkl Hausman i teoretičar medija i režiser dr Oleg Jeknić. Nagradu za najbolju kameru „Vilko Filač“ dodeliće poljski direktor fotografije i reditelj, dobitnik Oskara Januš Kaminski, poznati češki kamerman Martin Šec i Svetolik Mića Zajc.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE