Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU pravi bazu otisaka svih azilanata u poslednjih 10 godina

    Nacionalne policije članica Evropske unije i Evropol će uskoro dobiti pristup jedinstvenoj bazi podataka koja sadrži otiske svih koji su u poslednjih deset godina tražili azil u nekoj od evropskih zemalja, najavljeno je iz sedišta EU.

    Evropska komisija je ovaj predlog u ponedeljak iznela pred Komitet za građanske slobode Evropskog parlamenta, koji ga je većinom glasova usvojio.

    Iako u EU odavno postoji zajednička baza podataka o azilantima, pod skraćenim nazivom Evrodats, zasad je uvid u nju dozvoljen isključivo nacionalnim imigracionim vlastima, dok je pristup policiji, zbog
    straha od zloupotreba, bio zabranjen.

    Novi predlog komisije, međutim, sadrži zaštitne mehanizme koji bi trebalo da spreče policiju da koristi podatke iz baze za bilo šta drugo osim da provere da li azilant „prolazi“ kroz krivičnu evidenciju i da li je ranije tražio azil u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

    Glavni cilj predloženog amandmana je da se onemogući da ista osoba, nakon što joj je odbijen zahtev za azil, ponovo podnese takav zahtev u nekoj drugoj zemlji EU, što se dosad dešavalo.
    Sem toga, primećeno je da organizovane kriminalne grupe koriste ranjivu situaciju azilanata da ih uvuku u svoje poslove, kao kurire za narkotike ili učesnike u krađama.

    Mada je manji broj poslanika juče izrazio bojazan da se ovim predlogom krše ljudska prava azilanata, većina članova Komiteta ga je podržala. Novi propis će stupiti na snagu kada ga Parlament tokom
    sledeće godine usvoji na plenarnoj sednici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE