Spremni za privatnike u zdravstvu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spremni za privatnike u zdravstvu?

  Lekarska komora Srbije završila studiju izvodljivosti o uključivanju privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite i predlog prosledila Ministarstvu zdravlja.

  Direktorka Lekarske komore dr Tatjana Radosavljević je naglasila da se ova studija radila dve godine i da je izuzetno značajna, jer predviđa da pacijenti mogu da odlaze privatnom lekaru sa overenom zdravstvenom knjižicom.

  “Studija predviđa sistemsko rešenje i ugovore sa privatnicima. Treba iskoristiti resurse privatne prakse i uključiti ih tamo gde nema aparata za dijagnostiku, kadra, gde postoje ogromne liste čekanja”, naglasila je dr Radosavljević.

  Kao aktuelan primer ona je navela nedostatak radiologa za rad na mamografima i naglasila da u Srbiji ima 840 radiologa, a 160 od njih je stalno zaposleno u privatnoj praksi.

  Radosavljevićeva je naglasila da su studiju izvodljivosti o uključivanju privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite poslali Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Zdravstvenom savetu Srbije.

  “Da bi se predlozi iz studije pretočili u delo, neophodno je da ga prihvati Ministarstvo zdravlja, da se uradi izmena zakona i podzakonskih akata”, naglasila je direktorka Lekarske komore Srbije.

  Prema njeniim rečima, neosnovane su tvrdnje da će to urušiti zdravstveni sistem i da je studija pokazala da neće doći do urušavanja već do povećanja prihoda u zdravstvenom fondu.

  Radosavljevićeva je dodala da je neophodan politički konsenzus da se ova studija sprovede u delo i da se nada da će ovaj sastav ministarstva to i učiniti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE