Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    3D laparaskopija u KBC Zvezdara

    Stručnjaci u KBC „Zvezdara“ imali su priliku da prvi u Srbiji i među prvima u Evropi prethodne tri sedmice isprobaju najnoviji optički sistem namenjen laparoskopskoj hirurgiji.

    Ta vrsta hirurgije poslednjih godina stiče sve veću popularnost, jer omogućava da se operacije trbušnih organa obavljaju s minimalnim rezovima zbog čega je oporavak mnogo brži.

    O prednostima tog najnovijeg sistema dr Zlatko Bokun, laparoskopski hirurg KBC „Zvezdara“ kazao je Tanjugu da su laparoskopske operacije odavno standard u svim zapadnim zemljama i da se Srbija trudi da prati te trendove, naročito u hirurgiji žučne kese, kila, debelog creva, slezine, prostate, bubrega, nadbubrežne žlezde, ginekoloških intervencija.

    „Jedina, uslovno rečeno, mana ovog pristupa i razlog zbog koga mnogi hirurzi starije generacije nisu u stanju da usvoje ovu metodu je nedostatak treće dimenzije, jer operater celu operaciju prati na monitoru preko kamere koja se nalazi u trbuhu“, objašnjava dr Bokun.

    Prema njegovim rečima, najnovijom 3D tehnologijom sa slikom visoke HD rezolucije i taj nedostatak je prevaziđen i hirurg ima osećaj dubine dok operiše, što omogućava mnogo precizniji i bezbedniji rad.

    Još jedna od prednosti ovog sistema je to što praktično ne postoji period navikavanja, osećaj je potpuno prirodan i nije potrebna nikakva dodatna obuka.

    „Kolege su oduševljene“, rekao je dr Bokun, dodajući da su, pored opštih hirurga, sistem isprobali i urolozi i ginekolozi.

    „Osećaj kada instrument krene prema kameri je poput onog kad se na premijeri Limijerovog filma “Ulazak voza u stanicu“ pre više od veka publika razbežala misleći da će voz sići sa platna“, kaže Bokun.

    Međutim, ekonomija nažalost diktira i nivo zdravstvene nege, u Srbiji nedostaje i bazične opreme za savremenu hirurgiju, a 3D sistem je nešto skuplji u odnosu na laparoskopsku opremu koju su hirurzi do sada koristili.

    Uzimajući u obzir i tu činjenicu, doktor Bokun kaže da su hirurzi u KBC „Zvezdara“ optimisti i da se nadaju da će se u nekom momentu naći sredstava da se pacijentima u Srbiji omoguće usluge kakve mogu da dobiju u najboljim svetskim centrima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE