Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pregledi traju upola kraće

    Lekari u Srbiji pacijente pregledaju „kao na pokretnoj traci“. U ordinacijama opšte medicine oboleli se, u proseku, zadržavaju tačno 11,14 minuta, a najveći deo tog vremena doktor potroši na administraciju. Prema standardima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ prvi pregled bi trebalo da traje 20, a kontrolni 15 minuta. Ali, u trci da ispune normu od 35 pacijenata u smeni, doktorima ne ostaje mnogo vremena da se posvete pacijentima.

    Izabrani lekari odavno se žale da su pretvoreni u „skretničare“, koji za pacijenta mogu da odvoje taman toliko vremena da ispišu recepte za terapiju i upute za specijalističke preglede, da to sve prvo ubeleže u karton, a onda i unesu u kompjuter. Nadležni, međutim, ne smanjuju administraciju, iako je pritisak pacijenata na primarni nivo zdravstvene zaštite najveći. Tako su lane, prema podacima Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, samo lekari opšte medicine imali 25.913.010 poseta u ordinacijama i 2.304.064 kućne posete pacijentima.

    – Iako postoje standardi koje je postavio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvo zdravlja neće zvanično da odredi koliko pregled zaista treba da traje – kaže za dr Milica Nikolić Urošević, lekar u Domu zdravlja Vračar i zastupnik Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine. – Činjenica je da smo prebukirani. A, ako bismo poštovali preporuke „Batuta“, u smeni ne bismo smeli da imamo više od 20 pacijenata, a od nas se traži da obavezno, u proseku, primimo 35. Među njima je polovina došla na prvi pregled, koji zahteva više vremena, a polovina na kontrolu.

    Kada se izvede godišnji učinak u 157 domova zdravlja u Srbiji, ispada da svaki lekar opšte prakse dnevno, u proseku, primi 30,05 pacijenata, ginekolog – 11,9, a pedijatar – 23.

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović očekuje da se na primarnom nivou zadovoljava 80 odsto potreba za zdravstvenom zaštitom. Iako neke pacijente, možda i bez potrebe, upućuju na viši nivo zaštite, neki izabrani lekari u smeni prime i po 50 pacijenata. Nekada je to nužno, jer nema dovoljno kadra.

    – Ambulanta opšte medicine u Domu zdravlja Vračar je od 1. decembra ostala sa svega šest izabranih doktora, a imamo 11.867 pacijenata – kaže dr Nikolić Urošević. – Svaka priča o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u ovakvim okolnostima je „nemoguća misija“.

    Doktor Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica, međutim, tvrdi da i „pod pritiskom“ može kvalitetno da se radi:

    – Ko se dobro organizuje i radi racionalno ima dovoljno vremena za svakog pacijenta. Jednog, recimo, morate detaljno da pregledate, a sledećem treba samo uput i ne zadržava se u ordinaciji. Prošle godine sam, recimo, kada se izvuče prosek za 220 radnih dana, u smeni primao po 62 pacijenta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE